Névadónkról

czeizel endrePályafutásának jelentős részében kutató orvosként dolgozott és nemzetközi szakmai sikereit is e területen érte el.

Orvosi pályafutása során egészen a haláláig fontosnak tartotta azt a genetikai tanácsadást, melynek során a hozzáforduló és gyermekre vágyó pároknak segített.

Saját bevallása szerint orvosi-tudományos munkássága során a sikereinek 70%-t kutatóorvosként érte el. Szakmai sikereinek további 25%-t genetikai szakrendeléseinek tulajdonítja.

Prof. Dr. Czeizel Endre 1953.04.03-án született Budapesten.   Orvosi tanulmányait és diplomáját a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte meg.

 

Orvosi pályafutása:

Pályája kezdetén már a genetika tudományának irányába orientálódik. 1960-as évektől több nemzetközileg is elismert újítást dolgozott ki és vezetett be itthon, a genetikai ártalmak, az öröklődés és a veleszületett adottságok kapcsán.

Élete során a szülőhazájában öt nagy teljesítményére volt a legbüszkébb:

  1. Létrehozta a közegészségügyi genetikát, tehát a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartását (röviden: VRONY, 1970-es évek)
  2. Kidolgozta egy világviszonylatban egyedülálló rendszert, a Fejlődési rendellenességek Kóroki Monitor-át (a várandósokat érő, elsősorban gyógyszerhatásokat gyorsan értékelő rendszer, 1973)
  3. Kidolgozta és munkatársaival bevezette Magyarországon elsőként, a Genetikai tanácsadás módszerét és rendszerét. (1973)
  4. A világon elsőként hozta létre kollégáival a Családtervezési szolgáltatás rendszerét és módszertanát. (1980-as évek)
  5. Munkacsoportjával számos nemzetközi tudományos kutatásban foglalkozott, a veleszületett genetikai rendellenességekkel és azok megelőzési lehetőségeivel.

(Forrás: M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, Egy halálom – című önéletrajzi könyvéből)

A  80-as évektől, a WHO örökletes ártalmak megelőzésével foglalkozó központjának igazgatója volt. 1996–tólhaláláig,a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója és a “Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése” Alapítvány tudományos igazgatója.

1970-es évektől kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben: Hazai ismertségéhez hozzájárult a televízió nyilvánossága előtt végzett tudományos ismeretterjesztő és egészségi felvilágosító munkája, melyek nagy hatást gyakoroltak a nézőkre, különösen a fiatalokra. Számos itthoni és külföldön megjelent tudományos publikáció, tudományos- ismeretterjesztő szakkönyv szerzőjeként is elismert. Élete utolsó szakaszában a géniuszság gyökereit kutatta a kivételes talentumú muzsikusok, költők és tudósok családfa-elemzése alapján.

To Top