Vissza

5 dolog, amit érdemes átgondolni gyermekvállalás előtt

A gyermekvállalás az életed egyik legfontosabb döntése, ami jelentős hatással lesz a te és a családod életére is. Ahhoz, hogy a későbbiekben ne érjenek meglepetések, érdemes átgondolni, hogy többek között milyen hatással lesz a pici érkezése a megszokott életedre, a karrieredre, vagy akár a pénzügyi helyzetedre. Összegyűjtöttünk 5 nagyon fontos tényezőt, amit mindenképp érdemes átgondolnod, mielőtt úgy döntesz, hogy babát vállalsz.

 

Pénzügyi tervezés

Legyünk őszinték, egy baba ellátása nem olcsó dolog. Az étkezés, ruha és pelenka mellett még számos dologra kell költened, ha megérkezett a pici. Amennyiben jelenleg is dolgozol, akkor az egy igen fontos dolog lesz, hogy a szülés után egy jó ideig nem fogsz tudni visszamenni az állásodba, így a Te kereseteddel már nem igen lehet számolni a családi bevételeknél. Természetesen vannak különböző családtámogatási megoldások, de azoknak is érdemes jó előre utánanézni, mert komoly feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy igénybe lehessen venni őket. Mit gondolsz, meg tudtok majd úgy is élni, hogy ha mindent csak a párod keresetéből kell megoldanotok?

Felelősség

Semmi kétség afelől, hogy egy baba jelentős hatással lesz a Te és partnered életére is. Az egyik legnehezebb dolog az anyaságban, hogy számos dolgot kell majd feladnod az eddig jól megszokott rutinodból. Például ez azt is jelenti, hogy nem hagyhatsz ott mindent és mehetsz el vacsorázni a barátokkal, ha épp úgy tartja a kedved. Természetesen ez a “probléma” is megoldható, ha igénybe tudtok venni külső segítséget, egy bébiszitter vagy egy családtag segítsége ilyenkor nagyon sokat jelenthet, de nem minden családban adott, hogy más is besegítsen otthon. Mit gondolsz, készen állsz arra, hogy jelentősen megváltozzon a jelenlegi életed?

Karrier

A karriered is jelentős változáson megy majd keresztül. Nagyon sok anyuka feladja a korábbi karrierjét és az életét onnantól kezdve már a gyermeke nevelésének szenteli. Ez a váltás nem – csak – anyagi szempontból lesz jelentős, hanem érzelmileg is. Készen állsz arra, hogy már ne a karriered legyen a középpontban?

Egy új ház

Egy gyerek – még akkor is, ha ő az első – sok helyet kíván. Idővel szüksége lesz egy saját szobára. Az egyszobás lakás, amiben eddig kényelmesen elvoltatok a pároddal, hármótoknak már nem biztos, hogy annyira megfelelő lesz. Az első évben talán még nem igényelnek olyan sok helyet a babák, de ahogy növekednek egyre jobban szükség lesz a külön élettérre. Érdemes addig elkezdeni a takarékoskodást a nagyobb lakásra, amíg ezt meg tudjátok oldani.

Hatás a testvérekre

Ha már van egy vagy több gyermeked, akkor figyelned kell arra is, hogy milyen hatással lesz rá vagy rájuk az újszülött babád érkezése. A kisebb gyermekeknek még nehezebb megérteni, hogy mi is történik, fontos, hogy már a terhesség ideje alatt is sokat beszélgess vele a testvér érkezéséről. A nagyobb gyerekek már jobban értik, hogy mi fog történni, sőt egyes esetekben ők szeretnék, hogy legyen tesójuk. Mindenképp érdemes a pároddal közösen leülni beszélgetni a gyermekeddel, mert biztosan sok kérdés fog felmerülni.

 

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top