Vissza

Anyukák, figyelem! – Családtámogatási juttatások – 2018

Számos változás történt a családtámogatási juttatásokat tekintve ebben az évben Magyarországon. Az alábbi írásban sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat és tennivalókat, melyek számodra fontosak lehetnek.

Anyaként a következő egyszeri, illetve rendszeres támogatások és díjak járnak/járhatnak Neked:

 • Anyasági támogatás
 • CSED (azaz eddig TGYÁS néven ismert csecsemőgondozási díj)
 • GYET (gyereknevelési támogatás)
 • GYED (gyermekgondozási díj)
 • Diplomás GYED
 • GYES (gyermekgondozási segély)
 • Családi pótlék

Az anyasági támogatás egyszer vehető igénybe, alanyi jogon jár, amennyiben minimum négyszer jelen vagy terhesgondozáson. Természetesen más a helyzet, ha koraszülésről van szó! Akkor már egy alkalom is elegendő ahhoz, hogy megkapd a támogatást.

A Kormányablaknál, a Magyar Államkincstárnál vagy pedig a munkahelyen igényelhető, ha társadalombiztosítási kifizetőhelyként is működik.

A „Kérelem anyasági támogatás megállapítására” című nyomtatványt töltsd ki, mely itt letölthető: www.onyf.hu

Szükséges iratok még: személy azonosításához szükséges irat, TAJ kártya, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, eredeti orvosi vagy védőnői igazolás, lakcímkártya.

Összege egy gyermek születése esetén maximum 64 125,- Ft, ikerszülés esetén maximum 88 500,- Ft.

 

A CSED akkor jár Neked, ha a szülés előtti két évben ledolgoztál 365 munkanapot, akár megszakításokkal. 24 héten keresztül számíthatsz erre a díjra havi kifizetéssel. Legkorábban a szülés előtt 28 nappal lehet elindítani.

A szülés előtti legutolsó munkahelyeden kell beadnod a kérelmet.

A „Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” című nyomtatvány a www.oep.hu oldalról tölthető le.

Összege a naptári napi átlagkereset 70%-a.

A GYET a három- vagy többgyerekes anyukáknak járó támogatás, másnéven főállású anyák juttatása. Nem biztosítási jogviszonyhoz kötött, mindenképpen jár ennyi, vagy több gyermek nevelése esetén. Te igényelheted, ha a szülő vagy a gyám vagy.

A legifjabb gyermek 3 éves korától kezdve jár a 8. életéve betöltéséig.

A támogatás igénybevétele mellett vállalhatsz munkát akár otthon korlátlan óraszámban, munkahelyen maximum heti 30 órában.

A Kormányablaknál, a Magyar Államkincstárnál vagy pedig a munkahelyen igényelhető, ha társadalombiztosítási kifizetőhelyként működik.

A „Kérelem gyermekgondozási támogatás megállapítására” című nyomtatványt töltsd ki, mely itt letölthető: www.allamkincstar.gov.hu

Szükséges iratok még: TAJ kártya; a gyermek születési anyakönyvi kivonata, eredeti orvosi vagy védőnői igazolás, lakcímkártya, TAJ kártya

Összege 28 500,- Ft/hó, melyből nyugdíj-járulékot vonnak.

A GYED szintén akkor jár Neked, ha a szülés előtti két évben ledolgoztál 365 munkanapot, akár megszakításokkal, ahogyan a CSED esetében is. A CSED lejárta után igénylehető, és addig jár, míg gyermeked 2 éves nem lesz.

A szülés előtti legutolsó munkahelyeden, a foglalkoztatónál kell beadnod a kérelmet két példányban.

Az „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” című nyomtatványt a www.oep.hu oldaláról töltheted le, melyhez csatold a gyermeked születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

Emellett a juttatás mellett akármilyen óraszámban vállalhatsz munkát!

Összege a jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér (2017-ben 127.500,- Ft) kétszeresének 70 százaléka lehet (most havi bruttó 178.500 Ft).

A Diplomás GYED akkor jár Neked,

 • ha 2013. december 31-e után született gyermeked és GYED-re nem vagy jogosult,
 • de a baba születése előtt két éven át államileg elismert felsőoktatási intézményben,
 • magyar nyelvű nappali képzésben,
 • minimum két félévet eltöltöttél aktív hallgatói jogviszonyban,
 • valamint a gyermekedet a saját otthonodban neveled.

Gyermeked 1 éves koráig jár a díj, melyet igényelni a foglalkoztatónál lehet. Amennyiben nincs vagy nem volt munkaviszonyod, a Kormányablaknál nyújtsd be igénylésed.

Az “Igénybejelentés hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díjra” című nyomtatványt a www.oep.hu oldalról töltsd le, majd csatold hozzá az alábbi iratokat:

a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

az „Igazolás aktív hallgatói jogviszonyról gyermekgondozási díj igényléséhez” elnevezésű nyomtatványt, melyet a felsőoktatási intézmény állít ki.

A GYED folyósításának 169. napjától vállalhatsz munkát korlátlan óraszámban.

Összege így alakul:

 • a felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér (2017-ben 127.500,-Ft) 70 %-a,
  A mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum (2017-ben 161.000,-Ft) 70 %-a.

A GYES igényelheted anyukaként, nevelőszülőként, gyámként, örökbefogadó szülőként, nagyszülőként is, és a gyermek 3 éves koráig jár. Ha ikreket nevelsz, akkor a gyerekek tankötelessé válása évének a végéig. Amennyiben tartósan vagy súlyosan beteg a gyermek, 10 éves koráig folyósítja az állam a segélyt. Nagymamaként a gyermek 1 éves kora után lehet élni az állam adta segítséggel.

A Kormányablaknál, a Magyar Államkincstárnál vagy pedig a munkahelyen igényelhető, ha társadalombiztosítási kifizetőhelyként működik.

A „Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására” című nyomtatványt töltsd ki, mely itt letölthető: www.allamkincstar.gov.hu, valamint személy azonosításához szükséges irat, TAJ kártya, adókártya, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártya.

A GYES igénybevétele mellett a gyerkőc egy éves koráig nem vállalható keresőtevékenység, utána maximum heti 30 órában lehetséges, vagy korlátlan óraszámban, amennyiben otthonról dolgozol. A segély összegéből nyugdíj-járulékot vonnak le.

Összege 28 500,- Ft/hó.

A családi pótlék mindenképpen jár Neked szülőként alanyi jogon. Amíg a gyermeked nem jár iskolába, addig nevelési ellátás a hivatalos neve, miután jár, iskoláztatási támogatásként ismeretes.

A családi pótlék addig jár, míg a gyermek betölti a tankötelezettségre vonatkozó életkort, majd, ha már középfokú iskolába jár, annak a tanévnek a végéig folyósítható a támogatás, amelyikben a fiatal a 20. életévét betölti.

A „Kérelem családi pótlék megállapítására” című nyomtatványt a www.onyf.hu oldalról töltheted le, melyhez csatold a személy azonosításához szükséges iratot, a Taj kártyát, az adókártyát, a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a lakcímkártyát is.

Ha óvodában 20, iskolában pedig 50 óránál többet nem tudod igazolni a gyermek távollétét, a nevelési és iskolázási támogatás felfüggesztésre kerül.

Összege:

1 gyermek esetén -12.200 Ft,

1 gyermek esetén egyedülállóként – 13.700 Ft;

2 gyermek esetén – 13.300 Ft;

2 gyermek esetén egyedülállóként – 14.800 Ft;

3 gyermek esetén – 16.000 Ft;

3 gyermek esetén egyedülállóként – 17.000 Ft;

Tartósan beteg és fogyatékos esetén – 23.300 Ft;

Tartósan beteg és fogyatékos egyedülállóként – 25.900 Ft;

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top