Vissza

Fejlődési rendellenességek – hogy előzhető meg?

Mindenki azt szeretné, hogy a gyermeke egészségesen és épen szülessen meg, azonban fejlődési rendellenességek sajnos előfordulhatnak. A jó hír, hogy jó eséllyel lehet tenni ellenük. A mai bejegyzésben a leggyakoribb fejlődési rendellenességekkel és azok megelőzésével foglalkozunk.

 

Statisztika

Minden 100 és 200 közötti szülésből érint egy csecsemőt valamilyen szívrendellenesség. Leggyakrabban a pitvar, illetve a kara fejlődésének zavaráról van szó, a köztük lévő sövény nem fejlődik ki rendesen, ezért lyuk keletkezik a szíven, pontosabban rendellenes helyen keletkezik lyuk. Így a vér lehet, hogy nem lesz megfelelő oxigén ellátottságú, ami más szervek fejlődését is akadályozhatja.

Nagyjából ezer szülésből egynél a nyitott gerinc, a nyúlajak és a farkastorok pedig nagyjából 700-1000 születésből egynél fordul elő. Nagyon fontos befolyásoló tényező az édesanya egészségi állapota, hiszen mind a cukorbetegség, mind a túlsúly sokat növel ezen rendellenességek előfordulási esélyein.

Megelőzés

A rendellenességek egy része a terhesség kezdeti szakaszában, az első hetekben alakul ki, ezért is nagyon fontos, hogy az édesanya egészségesen tartsa a szervezetét. Az egyik legfontosabb anyag ebben az időszakban a folsav. A folsav csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát és számos fejlődési szakaszban nagyon fontos vitamin.

Májunkban maximálisan 3-4 hónapra elegendő folsav tud tárolódni, ezért a feleslegesen bevitt folsav a vizelettel távozik. Ezért is fontos a napi szintű bevitele. Alapvetően B9 vitamin és M vitamin a folsav, melynek a neve is (folio=levél) mutatja, hogy leveles zöldségekből jut hozzá legegyszerűbben és természetes módon a szervezet. Részt vesz a vérképzésben, tehát hiánya például vérszegénységben is jelentkezhet.

A magzatvédő vitaminok alapját azért is képzik, mert kutatások bizonyítják, hogy az az idegcső és a gerinc kialakulásában is jelentős szerepe van a folsavnak magzati korban.

Amint tudomásodra jut, hogy terhes vagy, mindenképp konzultálj orvosoddal, nőgyógyászoddal, hogy felmérhessétek egészségi állapotodat, valamint a megfelelő vitaminokra oda tudj figyelni, a felesleges gyógyszereket pedig kizárni.

Már a baba tervezési szakaszában gondoskodj szervezeted megfelelő folsav felvételéről. Használhatsz természetesen étrend kiegészítőket, magzatvédő vitaminokat és a természetből is felveheted ezt a fontos vitamint. Alapvető élelmiszerek, amikben magas a folsav-tartalom: leveles zöldségek, máj, brokkoli, gyümölcsök, spenót, bab, spárga.

Kis odafigyeléssel, napi szintű törődéssel biztosabbá teheted, hogy elkerüld a fejlődési rendellenességeket, melyek még akkor jelentkeznek, amikor nem is tudod, hogy babát vársz.

 

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top