Vissza

Miért fontos a folsav szedése már a terhességet megelőző időszakban?

A folsav az egyik legfontosabb  vitamin, amit már a gyermek tervezése idején is érdemes szedni. Szerepe már akkor meghatározó lehet, amikor még nem is vagy biztos benne, hogy várandós vagy. De miért is ilyen fontos ennek a vitaminnak a szedése ilyen korai időszakban?

 

Miért fontos?

A folsav egy vízben oldódó vitamin, aminek a szerepe különösen várandós kismamáknál jelentős, hisz a fejlődő embriónál, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A kellő mennyiségű folsav hiánya miatt megnő a veleszületett velőcső záródási rendellenességek kialakulásának kockázata. A megfelelő mennyiségű, kiegészítő folsav bevitellel az anyai folát szint is növelhető, ami a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében.Tehát az ok, amiért a folsavat már a terhesség előtt szedni kell, az az, hogy az embrió velőcsőzáródása az 4. hétre befejeződik. Tehát mire a kismama megtudja, hogy kismama, már zajlik a folyamat, sőt lassan a végére is ér. A szervezetben ekkor már lenni kell megfelelő mennyiségű folsavnak.

Miben található meg?

Természetes formában számos gyümölcs tartalmaz folsavat, például az avokádóban és a narancsban is jelentős mennyiségű folsav található. Érdemes belőlük sokat fogyasztani!

Abban az esetben, ha komplexebb vitamin forrásra vágysz, akkor érdemes terhesvitaminban gondolkodnod, hiszen abban a folsav mellett más, a számodra és a baba számára is nagyon fontos vitamin és összetevő megtalálható.

 

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top