Vissza

Otthoni terhességi tesztek – mit kell tudni róluk?

Manapság már könnyedén beszerezhetőek azok a modern terhességi tesztek, amelyek segítségével otthon is elvégezhető a vizsgálat. Ezek a tesztek a HCG (Human Chorialis Gonadotropin), más néven “terhességi hormon” szintjét mérik a vizeletben. A terhesség korai időszakában a HCG szintje jelentősen megemelkedik, így a teszt már nagyon korán kimutatja az esetleges terhességet. A teszt használat egyszerű, azonban van egy-két dolog, amit használatukhoz kapcsolódóan érdemes tudni.

Hogyan kell alkalmazni?

A terhességi tesztek érzékenysége változó lehet, általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható a terhesség. Akkor a legpontosabb a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletmintából történik. Többféle teszt létezik (mártogatós csík, kazettás, vizeletcseppes), de mindegyik lényege, hogy a tesztnek a vizelettel kell érintkeznie, ebből tudja kimutatni az esetleges terhességet. Az eredmény általában csíkok formájában jelentkezik a teszten. Mindig van egy úgynevezett kontrollcsík, mely azt jelzi, hogy működik-e a teszt, ha ez nem jelenik meg, akkor egy új tesztet kell vásárolni. A második csík akkor jelenik meg, ha van a vizeletben kimutatható szintű a terhességi hormon. Biztos pozitív az eredmény (vagyis terhes), amennyiben a kontroll csíkkal megegyező erősségűen látszik a második csík is. Ha a második csík halványabb, akkor pár nappal később a teszt ismételt elvégzése javasolt.

Megbízhatóak?

A forgalomban lévő tesztek csaknem tökéletesen megbízhatóak. A tesztek pontosak, téves pozitív eredmény gyakorlatilag nem fordulhat elő. Negatív eredmény esetében, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot.

Hol lehet beszerezni?

A terhességi tesztek ugyan drogériákban és áruházakban is beszerezhetőek, azonban érdemes inkább patikában megvásárolni, mert a patikusok pontos tájékoztatást is tudnak adni a termékről. A terhességi teszt recept nélkül kapható, kiskorúak is korlátozás nélkül vásárolhatják.

 

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top