Vissza

Termékenységi napok beazonosítása

Az egyik leghatékonyabb módja, hogy felkészülj az optimális fogamzásra, ha ismered a saját termékenységi napjaidat. Az ovulációs cikluson belül a fogamzó képességnek jól észlelhető fizikai jelei vannak. Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelni, akkor olvasd el a mai bejegyzésünket.

 

Ébredési hőmérséklet mérése

A hőmérőzés során az alap testhőmérséklet megváltozása mutatja, hogy mikor kezdődik az ovulációd,  ekkor a tested alap hőmérséklete megemelkedik kb. 0.5 Celsius fokkal. A mérést legkönnyebben speciális, ovulációs hőmérővel végezd el. Kisebb eltéréseket tud mérni, mint a normál lázmérő, pontosabban mér. Jegyezd fel a mért értékeket egy grafikonon, és a pontos leírás alapján értékeld ki, mikor van az első termékeny nap. Több hónapon át kell vezetned, és akkor pontosabb a legtermékenyebb nap beazonosítása.  A mért hőmérsékleti értékeket sok tényező befolyásolhatja – betegség, gyógyszerszedés, trauma, stressz, alkohol, késői vacsora, késői lefekvés, hőmérőváltás, utazás stb., ezért érdemes egy másik módszert is használni mellette.

Ovulációs teszt

Ez a módszer a méhnyaknyák vizsgálatával tudja beazonosítani a termékeny napok kezdetét. A peteérés során a petefészek hormonjai hatással vannak a méhnyaknyák minőségére és mennyiségére.  Az ovuláció (tüszőrepedés) előtt és alatt olyan lesz, mint a nyers tojásfehérje: híg, nyúlós, áttetsző, a mennyisége pedig megnő. Ezt saját kezünkkel is, a hüvelybe felhelyezve meg tudjuk állapítani. Azonban van ennél egy kényelmesebb és pontosabb módszer az  “Ovulációs teszt”, mely a vizeletből tudja kimutatni az hormont (LH –sárgatest hormont), mely legmagasabb szintjét az ovulációt megelőző 24-36 órában éri el. A tesztelést az ovuláció körülbelül várható ideje előtt 4-5 nappal érdemes megkezdeni. A kezdő napnak a kiszámítására a használati útmutatóban találsz táblázatot.

Méhnyak helyzetének vizsgálata

Ez a módszer a méhnyak helyzetének változása alapján mutatja meg a termékeny napok kezdetét. A ciklus kezdeti napjain a méhszáj keményebb és alacsonyan helyezkedik el a hüvelyben teljesen zárt. A ciklus előrehaladtával a méhszáj a hüvelyben felfelé mozdul el, kinyílik kicsit és szinte felpuhul. Ezt a módszert azoknak ajánlják, akik nem idegenkednek az önvizsgálattól.

 

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top