Vissza

A terhességi cukorbetegség

Többször említettük már, hogy a terhesség csodálatos időszak, azonban vannak olyan velejárói is, amelyek egyes esetekben nem kikerülhető, és veszélyes lehet mind a babára, mind az anyára nézve. Az egyik ilyen dolog a terhességi cukorbetegség, amely ugyan nagyon komoly problémákat tud okozni, de kellő odafigyeléssel kezelhető. Hogy mitől alakulhat ki, és hogyan tartható kordában, az a következőekben kiderül.

A terhesség időszaka alatt számos vizsgálatot végeznek a kismamán. Többek között rendszeresen vesznek tőle vért, a kapott eredményeket összehasonlítják, így könnyen kiderülhet az is, ha a vércukorszint nem egyezik. További vizsgálatokkal megállapítható a terhességi cukorbetegség (GDM – gestatiós diabétesz). A terhesség 24-28-ik hetében azonban minden kismamánál elvégzik a terheléses cukorvizsgálatot.

Mi a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség lényegében csökkent tolerancia a glükózra, melyet a terhesség alatti megváltozott hormonműködés okoz. Azok, akiknél korábban mértek már magasabb vércukorértéket vagy inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, esetleg édesanyjuk is terhességi cukorbeteg volt, a magasabb rizikócsoportba tartoznak. Ebben az esetben azonnal, már a terhesség tényének megállapításakor jelezni kell a nőgyógyász szakorvosnak és háziorvosnak is, hogy erre kiemelten figyelni kell. Az orvosok a leletek mérlegelése alapján dönthetnek a vércukorérték fokozott megfigyelése mellett. Ilyenkor nem elegendő a fent említettt 24-28. héten a terheléses glükóztolerancia-vizsgálat, és ajánlott már a terhesség korai szakaszában felkeresni egy cukorbetegségben és/vagy terhességi cukorbetegségben jártas belgyógyászt vagy diabetológust is.

Miért alakul ki?

A terhesség alatt lehetséges, hogy a kismama szervezete nem megfelelően dolgozza fel az inzulint, úgynevezett inzulinrezisztencia jöhet létre. Ez a terhesség alatt termelődő hormonok miatt alakul ki, mert ezek a hormonok az inzulinnal ellentétes hatásúak lehetnek. A cukor feldolgozásához viszont nagyon fontos az inzulin,  így a megnövekedett cukorszinthez, arányos mennyiségben inzulintermelésre is szükség van.

A terhességi cukorbetegség minden előzmény nélkül kialakulhat.

Mik a veszélyei?

A cukorbetegség mind az anyára, mind a babára nézve veszélyes. Az anyukának magas vérnnyomása, valamint a normálisnál nagyobb terhesség alatti súlygyarapodása lehet, míg a babának megnövekedhet a születési súlya, továbbá megnagyobbodott szervei lehetnek a cukorbeteség miatt. A születést követően pedig túl alacsony lehet a baba vércukorszintje, ami szintén kezelést igényelhet.

Hogyan kezelhető?

Egyes, súlyosabb esetekben inzulinkezelésre is szükség lehet, de az esetek többségében a vércukorszint egyenletes fenntartását diétával érhető el.

Fontos, hogy mindenkinél eltérő a megfelelő diéta, ezért mindenképp orvossal, dietetikussal való egyeztetés ajánlott!

Amennyiben szükség van rá, akkor a szakértő az éhgyomorra mért vércukorszint, illetve a terheléses vizsgálat 120. percében mért vércukorérték alapján fogja a terhességi cukorbetegség mintadiétáját kialakítani. (A normál határértékek a kismamák vizsgálata esetében nem relevánsak.) Kóros, ha a 2 órás érték eléri vagy meghaladja a 7,8 mmol/l értéket és/vagy bármelyik köztes érték a 11,1 mmol/l-t.

Ami a terhességi diabétesz diétáját illeti, a legfontosabb tisztában lenni azzal, mely ételek tartalmaznak szénhidrátot, és milyen elosztásban kell bevinni a szükséges, napi 160-180-200 g szénhidrátot, illetve be kell állítani a felszívódási arányokat is. Fontos tudnod, hogy mikor és milyen felszívódású szénhidrátot szükséges elfogyasztanod. Emellett fontos szerepe van még a kiegyensúlyozott fehérjebevitelnek is, mindhárom főétkezésnek (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmaznia kell állati eredetű fehérjét (pl. húsok, halak, tojásfehérje, tejtermékek). Ez csak a terhességi diabétesz étrend elején egységes. A terhesség előrehaladtával a diéta változhat az eredményeid és az állapotod alapján.

A vércukorszint fenntartásához általában ajánlott legalább három főétkezés és két kis étkezés egy nap alatt, de három kis étkezés is elképzelhető.

A testmozgásnak is nagyon jó hatása lehet a szénhidrátanyagcsere-zavarra, nagy séták, illetve kismamáknak javasolt tornagyakorlatok is nagyon hasznosak lehetnek.

A terhesség utáni időszakban újra tesztelni kell az anyát, hogy megállapítható legyen a betegség fennmaradása, vagy elmúlása és a kezelés további kimenetele is.

 

Vissza
To Top