Vissza

Apa szimulált terhes?

Furán hangzik, de a férfiak is szoktak szimulálni terhességi tüneteket, legtöbbször a harmadik hónap környékén (fejfájás, hányinger, álmatlanság stb). A jelenséget Couvade-szindrómaként tartják számon, és a stressz és az együttérzés kombinációja okozza. Egyáltalán nem súlyos „betegség”, viszont annál érdekesebb. Legtöbbször a mély lelki kapcsolat miatt alakul ki, de sokszor, a férfi önállóságának elvesztését nehezen éli meg, ami ilyen formában manifesztálódik.

Szimulált terhesség: a tünetek

De mit tegyünk, ha jelentkeznek? Az első és legfontosabb, hogy legyünk türelmesek. Mindkét fél hormonháztartása felborul, így mindenki számára az a legjobb, ha a kialakuló szituációkat az intelligencia és nem a heves érzelmek vezérlik.

A második, legalább annyira fontos teendő, az együttlét és az együtt tervezés. Koncentráljunk a közös jövőre, és a megoldandó kismillió problémára, ami a párkapcsolatra vár az elkövetkező években. Ez lehet akár egy pénzügyi, vagy biztosítási tervezés, de lehet egy közös diéta kidolgozása is.

A harmadik, és az előzőhöz szorosan kapcsolódó teendő, hogy az orvosi kivizsgálásokra közösen menjünk. Ezzel nem csak azt jelezhetjük a másik felé, hogy nincs egyedül a várandósság idején, ezáltal érzelmileg biztonságban tudhatja magát, de több időt is tölthetünk együtt a párunkkal.

Nem utolsó sorban pedig, végezzünk együtt házimunkát! Amúgy is nagy segítség mindenki számára, ha az otthoni feladatokat felosztjuk. A terhesség rengeteg feladatot ró mindkét félre, ne hagyjuk, hogy aránytalanul sok feladat háruljon az egyik, vagy másik partnerre.

A lényeg, ha apa terhességi tüneteket szimulál, annak inkább örüljünk, mint megijedjünk tőle, hisz egy mély lelki kapcsolatot feltételez. Kezeljük a szituációt közösen, és hamar vége lesz a „betegségnek”.

Vissza
To Top