Vissza

Az 5 legjobb tipp, ami alapján nevet választhatsz a lányodnak

Gratulálunk a picihez! Egy igazán izgalmas időszak veszi most kezdetét. Az első fontos döntés, amit meg kell hoznod (természetesen a párod segítségével), hogy hogyan nevezed el a kislányodat. Gyakran előfordul, hogy a szülőknek ötletük sincs, hogy hogyan kezdjenek neki a név kiválasztásának. Ha lányod született, akkor szerintünk a következő 5 tipp nagyon hasznos lesz számodra a döntéshez:

 

1. Tekintsd át a felmenők neveit

Nagyon sokaknak, amikor családot alapítanak, az is a céljuk, hogy tovább vigyék a “családi örökséget”, ezért a gyermeküket egy felmenő után nevezik el. Tekintsd át a családfát, és nézd meg, hogy találsz-e olyan rokont, akinek a nevét szívesen adnád a kislányodnak. Azon is érdemes elgondolkoznod, hogy a lányodnak két keresztnevet választasz, és csak a második lesz az, amit a nagyszülő vagy dédszülő után adsz. Abban az esetben, ha neked elsőre nem jut eszedben olyan családtag, aki után szívesen elneveznéd a lányodat, akkor mindenképp érdemes elbeszélgetned a nagyszülőkkel, lehetséges, hogy a déd- vagy üknagyszülők között találod meg azt nevet, amibe azonnal beleszeretsz.

2. Gondolj a kedvenc karakteredre

A névválasztás során a szülők gyakran alkalmazzák azt az elvet, hogy valaki olyan után nevezik el a gyermeküket, aki igazán meghatározó volt számukra. Tehát az egyik út az is lehet, hogy egy kedvenc karaktered után nevezed el a picit. Gondold végig, hogy melyek a kedvenc filmjeid, sorozataid, könyveid, színházi darabjaid, és gyűjtsd ki a szeretett karaktereid nevét.

3. Ne feledkezz meg a vezeték névről sem

Fontos szempont, hogy a keresztnév passzoljon vezetéknévhez. Jó megoldás lehet, hogy ha a lehetséges keresztneveket hangosan kimondod a vezetéknévvel együtt, így hamar rájössz, hogy melyik az, ami passzol és melyik az, ami nem. Mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne, inkább dallamosabb hangzása legyen a gyermeke nevének, vagy sokkal inkább erőteljesebb, jobban elkülönülő keresztnevet választ a vezetéknévtől. Nincs jó vagy rossz megoldás, érdemes mindig a megérzésre hallgatni.  

4. Meríts ötletetet a természetből

A természetből nagyon sok csodálatos női név származik, ezek általában egyszerre bájosak és elegánsak. Ha a természet mindig is fontos volt számodra, akkor kezdj el átlapozni egy növényhatározót, és számtalan jó ötlet találsz majd a könyvben. Boglárka, Ibolya és Viola, csak pár ötlet, ami a virágoktól származik, és nagyon divatos női név. A fák, gyógynövények és még a zöldségek is számos jó ötletet adhatnak.

5. Indulj ki a tesók nevéből

Találkoztál már olyan családdal, ahol a testvérek valamilyen egységes gondolat alapján lettek elnevezve? Talán van olyan példa a családodban, ahol a gyerekek keresztnevei minden esetben azonos kezdőbetűvel rendelkeznek. Ha a most érkező kislány nem az első gyermeked, akkor mindenképp érdemes számára olyan nevet választanod, ami összhangban van a testvére nevével is. Például, ha a fiadat Barnabásnak hívják, akkor a Barbara jó választás lehet a kislány számára. Persze olyan is előfordul, hogy valaki szándékosan választ teljesen eltérő témájú, hangzású nevet az újonnan érkező gyermekének. Ezzel sincs semmi baj. A legfontosabb, hogy boldogság töltsön el minden alkalommal, amikor kimondod a lányod nevét.

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top