Vissza

Az 5 legjobb tipp, ami alapján nevet választhatsz a fiadnak

A fiad nevének kiválasztása egy igazán fontos feladat, amely meghatározó lesz az egész életére vonatkozóan. Gyakran fogod ismételgetni, amikor dicséred, de akkor is, amikor valami bajt csinál. De hogyan is tudod eldönteni, hogy melyik lenne a legjobb választás? Összegyűjtöttünk neked 5 tippet, ami a segítségedre lehet:

1. Kezdj a családfával

Szereted a saját vagy a családtagjaid nevét? Jó megoldás lehet, ha a fiadat magad vagy egy közeli hozzátartozód után nevezed el. Vizsgáld meg az összes szóba jöhető kereszt- és utónevet, hátha valamelyiket pont tökéletesnek találod. Természetesen az is előfordulhat, hogy listán szereplőből egyik név sem tetszik majd igazán, ebben az esetben jó ötlet lehet, ha a nagyszülőket kérdezed a déd- és üknagyszülők neveiről. Gyakran előfordul, hogy a 100 évvel ezelőtt népszerű nevek újra divatba jönnek.

2. Gondolj azokra az emberekre, akik inspirálnak

Sok szülő szeretne valami erőteljes nevet adni a fiú gyermekének, akár egy olyan személy után elnevezni, aki igazán inspiráló volt számára. Gondolkozz el rajta, hogy kik azok, akik ez alapján szóba jöhet számodra. Gondolj csak egy kedves családi barátra, egy mentorra, vagy akár egy korábbi tanárra, főnökre, aki meghatározó volt, vagy jelenleg is az az életedben. Egy olyan ember után elnevezni a fiadat, akit igazán szeretsz, az egyaránt megtiszteltetés a fiad és a névrokon számára is.

3. Mi a helyzet a gyökerekkel?

Honnan származol? Esetleg olasz, sváb, horvát, ír vagy cseh felmenőkkel rendelkezel? Minden országnak és régiónak megvannak a gyakori nevei. Kérdezd meg a szüleidet vagy a nagyszüleidet, hogy melyek voltak a leggyakoribb nevek abban az országban, ahonnan származnak. Ha ők nem tudnak olyan ötlettel előállni, ami neked is tetszik, akkor keress rá az interneten, számos weboldal gyűjti terület alapján a neveket. Egy ilyen, nem szokványos hangzatú kereszt- vagy utónév választása egyfajta tisztelet kifejezés is az ősök felé.

4. Vedd figyelembe a testvér nevét

A családok gyakran nevezik el az újszülött gyermeküket az idősebb gyerkőc neve alapján. Például, ha az első szülött gyermeket Szandrának hívják, akkor az ő nevének kezdőbetűjével keresnek nevet a fiúnak, így lehet, hogy a Szabolcsra esik majd a választásuk. De az is egy kiindulási irány lehet, hogy véletlenül se válasszanak olyan nevet, amely bármennyire is hasonlít az első szülött nevére. Abban az esetben, ha az idősebb gyerek a nagyapja után kapta a nevét, akkor előfordulhat, hogy a fiatalabbat magad vagy a nagybácsikád után fogod elnevezni. Ha több gyermeket szeretnél, akkor mindenképp vedd figyelembe, hogy mi alapján szeretnéd elnevezni a többieket.

5. Vedd sorra a kedvenc karaktereid nevét

Mik azok a könyvek, filmek vagy akár TV sorozatok, amiket igazán szeretsz? Kik azok a karakterek, akik igazán hatással voltak rád? Akár jó ötletekkel szolgálhatnak a kedvenc gyermekkori meséid is. Vedd sorra azokat a könyveket, filmeket vagy előadásokat, amelyek igazán meghatározóak voltak a számodra eddig életed során, és gyűjtsd ki a kedvenc szereplőidet. A fiad biztosan szeretni fogja a névrokonról szóló történeteket, amikor felnő.

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top