Vissza

Az omega 3 zsírsavak jelentősége a terhesség alatt

Az omega 3 olyan zsírsavak, amelyek a kismamák étrendjében mind a terhesség, mind a szoptatás alatt fontos szerepet játszanak, mivel kiemelten fontos szerepük van a babák agyának megfelelő fejlődésében. Ezek a hosszú szénlánccal rendelkező telítetlen zsírsavak, amelyeket LCP-nek is neveznek, minden más tápanyaggal együtt a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz. Amikor a kisbaba megszületik, akkor ezek a tápanyagok már az anyatejben lesznek megtalálhatóak, ezért a táplálkozásra nem csak a terhesség, de a szoptatás alatt is ügyelni kell. A DHA egy olyan omega 3 zsírsav, ami roppant fontos, és ami az anyatejben nagy számban fordul elő.

A terhesség alatti zsírsav bevitel

A terhesség alatt a magzat agy szövete rendkívül intenzíven fejlődik, ezért ebben az időszakban a megfelelő telítetlen zsírsavak, mint például az omega 3 – DHA és EPA –  bevitele nagyon fontos. Kutatások is azt bizonyítják, hogy azoknál a kismamáknál, akik megfelelő mennyiségű omega 3 zsírsavakat fogyasztottak a várandósságuk alatt, alacsonyabb volt többek között a koraszülés valószínűsége. A telítetlen zsírsavak a kicsik immunrendszerét is erősítik. Bizonyos tanulmányok bizonyították, hogy azok a kisbabák, aki elegendő omega 3-hoz jutottak az anyaméhben, gyorsabban gyógyultak fel betegségekből, ritkábban fáztak meg, nyugodtabban aludtak és az allergiával szemben is ellenállóbbakká váltak.

A szoptatás alatti zsírsav bevitel

Ahogy már korábban említettük, a szülés után a megfelelő táplálékok az anyatejen keresztül jutnak el az újszülötthöz. Az omega 3 zsírsavak szerepe kiemelkedő az agy, a látás és az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez, így ebben az időszakban is figyeljünk a megfelelő mennyiség bevitelére.

Mely élelmiszerek tartalmaznak telítetlen zsírsavakat?

A telítetlen zsírsavak nagy mennyiségben megtalálhatóak a tojásban, különböző húsokban de elsősorban a halakban, mint például a lazac, a tonhal, a tőkehal vagy a szardínia. Kisebb mennyiségben előfordulnak növényi olajokban, mint például az oliva-, a szója-, a lenmag-, a repce-, vagy a kendermag olaj, illetve olajos magvakban, mint például a dió, a mogyoró, a mandula vagy a kesudió. Egy teáskanál lenmagolaj például 2.5 g omega 3 zsírsavat tartalmaz, ami kétszerese annak, amennyit egy átlagos ember étrendje tartalmaz. Fontos azonban tudni, hogy a DHA-t, ami a legtelítetlenebb omega 3 zsírsav, a növényi ételek ritkán és alacsony mennyiségben tartalmazzák. Nagyobb mennyiségben inkább a tengeri halak tartalmazzák, ezért ezek fogyasztása kiemelkedően fontos. Azonban a halakban felhalmozódó higanytartalom miatt, hetente csak kétszer ajánlott a fogyasztásuk! Ezért mindenképp ajánlott a várandósság és a szoptatás alatt más módon is gondoskodni a megfelelő DHA és EPA pótlásáról.

Mit okozhat a telítetlen zsírsavak hiánya?

Mivel a babák elveszik a fejlődéshez szükséges tápanyagokat a kismamától, a szülés után az anyák szervezetében omega 3 szintje is lecsökken és hiány alakulhat ki. Ennek következményeképpen előfordulhat szülés utáni depresszió. Mivel a szükséges omega 3 zsírsavakat – DHA és EPA –  főleg a tengeri halak tartalmazzák, azonban itthon ebből keveset fogyasztunk, érdemes más módon gondoskodni  ezek pótlásáról, pl.  halolaj készítmények formájában. A tiszta halolajnak nincs szaga, nincs rossz íze, ezért így könnyebben pótolhatjuk a fellépő hiányt.  A legtöbb gyógyszertárban elérhető halolaj készítmények folyékony, vagy kapszulás formában kaphatóak.

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top