Vissza

Terhesség alatti hajhullás és bőrelváltozás

A terhesség csodálatos időszak egy nő életében, azonban vannak olyan velejárói is, amivel érdemes foglalkozni, és nem túl kellemesek. Azt mindenki tudja, hogy fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben (például a hormonok hatással lehetnek a hangulatra, ezzel már egy korábbi cikkünkben részletesebben foglalkoztunk) azonban azt már kevesebben tudják, hogy ez gyakran gyakran haj- és bőrproblémákat is eredményezhet.

 

Bőrelváltozások

A hormonális változások egyrészről hatással lehetnek a már meglévő szeplőkre, májfoltokra és anyajegyekre, másrészről kialakulhatnak általuk bőrszínű, nyeles növedékek, úgynevezett fibromák is. Mind a két esetben vélhetően jóindulatú változásokról beszélhetünk, azonban mindenképp érdemes bőrgyógyásszal megvizsgáltatni a kérdéses területeket.

Emellett nagyon jellemző változás, hogy az emlőbimbó és az emlőudvar sötétebbé válik, a has középső vonalán pedig egy sötétebb csík jelenik meg. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak.

A striákat érdemes megelőzni

A terhességi csíkok, vagy másnéven striák a has körfogatának növekedésével együtt alakulhatnak ki. Természetesen itt is igaz lehet, hogy egyes kismamákat jobban érint ez a kellemetlen tünet, de ettől függetlenül mindenképp ajánlott minden kismamának a terhesség első hónapjától kifejezetten erre a célra kifejlesztett terméket használni. A terhesség utolsó hónapjaiban a nagyfokú nyúlás következtében viszkető érzés is társulhat a csíkok mellé, ez is jól kezelhető krémekkel/olajokkal. A terhességet követően a megnyúlt bőrt érdemes segíteni abba, hogy vissza tudja nyerni eredeti formáját, ehhez nagy segítség lehet a fáslizás vagy az alakformáló fehérneműk használata.

A hajhullás sokszor csak átmeneti

A tévhitekkel ellentétben nem a szoptatás okozza a hajhullást, hanem itt is a hormonális változások állnak a háttérben. A hajgyökereknél felgyorsul a sejtosztódás, meghosszabbodik a növekedésben lévő hajszálak élettartama, így a haj gyorsabban nő. Szülés után azonban a növekedés leáll, és azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, amelyek normál hormonális viszonyok közt már régebben kihullottak volna. Érdemes a terhesség alatt kímélő sampont használni, és csak abban az esetben kell orvoshoz fordulni, ha a tünetek több hónap sem enyhülnek.

Mit érdemes használni?

Abból kiindulva, hogy minden olyan anyag, ami az anya szervezetébe bekerül, az a pici szervezetébe is bekerülhet, érdemes természetes összetevőkből álló készítményeket választani.

 

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top