Vissza

Ikerterhesség I. rész – Fogalma, előfordulása, nehézségek

A hír, hogy terhes egyszerre meghökkentő és lenyűgöző! Hát még akkor, amikor kiderül, hogy ikreket vársz! A ma kezdődő cikksorozatunkban az ikerterhességgel foglalkozunk részletesebben. Mi is az ikerterhesség? Milyen gyakran fordul elő? Jelent-e ez nehézséget a terhesség során? Ezekre a kérdésekre hozunk választ az első részben.

 

Ikerterhesség fogalma

Ikerterhességről alapvetően akkor beszélünk, ha az anya egynél több magzatot visel. Aszerint, hogy egy megtermékenyített petesejt szétválásából fejlődnek ki az ikrek vagy két egyszerre megérő petesejt egy időben termékenyül meg, beszélhetünk egypetéjű, illetve kétpetéjű ikrekről.

Az egypetéjű ikrek nagyon hasonlítanak egymáshoz, génjeik, nemük, szemük, hajuk színe, testfehérjéik, vércsoportjuk is azonos.

A kétpetéjű ikrek csak annyira hasonlítanak egymáshoz, mint két testvér, nemük lehet azonos és különböző is, testfehérjéik, génjeik, stb. eltérő. Többes ikerterhesség esetén a két forma egyszerre is előfordulhat.

Előfordulás gyakorisága

Egypetéjű ikrek gyakrabban fordulnak elő azokban a családokban, ahol már fordult elő egypetéjű ikerterhesség. Kétpetéjű ikerterhességgel főként meddőség gyógyítása kapcsán használt gyógyszerek adása (ovuláció indukció) esetén kell számolnunk. “Lombikbébi módszer” alkalmazása esetén is gyakoribb az ikerterhesség, mert a biztosabb eredmény érdekében egynél több petesejtet termékenyítenek meg és helyeznek fel a méhüregbe.

Magyarországon hozzávetőlegesen minden századik szülésre jut egy ikerszülés, de ikerfogamzás minden tizedikre. Ilyenkor az életképesebb magzat ágyazódik be, míg a másik peteciszta felszívódik. Ez a folyamat ultrahanggal jól nyomon követhető (fantomikrek, “vanishing twin”).

Nehézségek a terhesség és a szülés során

Az anya gyógyulási esélyei lényegében ma már nem különböznek az egyetlen magzatot világra hozó asszony gyógyulási esélyeitől.

A magzat életkilátásait azonban számos tényező befolyásolhatja:

  • koraszülés;
  • méhen belüli retardáció (IUGR);
  • kényszertartás miatti fejlődési rendellenességek (csípőficam, ferdenyak, dongaláb);
  • oxigénhiány (főként a “B” magzatnál);
  • összenövések;
  • szoptatási nehézségek, stb.

Az ikerterhesség legsúlyosabb szövődménye az “összenövés”, mely monoamniális, monokoriális egypetéjű ikerterhesség kapcsán jön létre. Valójában nem összenövésről, hanem az egypetéjű ikrek elégtelen szétválása következtében alakul ki.

 

Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/ikerterhesseg/114

 

Vissza
To Top