Vissza

Ingerlékenység és hangulatingadozás a terhesség alatt

A terhesség különböző szakaszaiban különböző tünetek figyelhetőek meg. Hányinger, állandó fáradtság, kívánósság, vagy éppen hangulatingadozás. Ezek mind mind előfordulhatnak egy terhes kismamával. A legtöbb tünet elszórtan, a terhesség különböző szakaszaiban figyelhető meg. A mai blogcikkünkben az ingerlékenységgel és hangulatváltozásokkal foglalkozunk részletesebben.

 

A hormonok játéka

A várandós kismamáknál felbolydulnak a hormonok, amik közvetlen hatással lehetnek bizonyos lelki tényezőkre is, mint a hangulatváltozások és az ingerlékenység. Így ebben az időszakban természetesnek is tekinthető ez a két hangulatállapot megjelenése azoknál, akikre nem volt jellemző, és hirtelen előtörése, akikre jellemző volt ugyan, de nem ilyen hirtelenséggel. Ezek mellé csatlakozhat még némi agresszió, erőteljesebb érzelmesség, türelmetlenség és idegesség is. Azonban nem mindenért a hormonok a felelősek.

A lelki teher

Az anyaság igen komoly lelki teher is lehet egy leendő kismama számára, és ez sokkal erőteljesebben igaz, az első gyermek megszületése előtt. Számos módszer létezik, amiket azért hoztak létre, hogy segítsen felkészülni a kismamáknak az előttük álló feladatra, azonban ettől függetlenül nem mindenki tudja könnyedén venni az akadályokat. A várakozás, valamint a terhességgel járó elváltozások könnyedén válthatnak ki dühöt vagy ingerlékenységet.

Előfordulhat, hogy az idegesség és a hangulatingadozás egy öngerjesztő folyamattá válik, tehát attól lesz ideges a kismama, hogy eddig, számára ismeretlen módon ideges lesz olyan dolgoktól, amiktől nem szokott.

Van-e megoldás?

Nagyon fontos, hogy van megoldás. Első lépésként a kismamának saját magában kell elrendezni a dolgokat, érdemes a célt tudatosítani és egyszerűen elfogadni, hogy a terhesség komoly változásokkal jár. Ezek után a következő lépés a környezetében élőkkel, a párjával is beszélni ezekről a problémákról, valamint számos külső segítség is rendelkezésre áll.

+1 tipp

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mekkora szüksége van a szervezetnek a megfelelő vitaminokra és ásványi anyagokra. Mindenképpen ajánlott ezeknek a bevitele a szervezetbe, mert a baba és a mama egészségének megőrzése mellett hatással lehetnek hangulatra is. Az A, B-vitamin, a kalcium és a magnézium segítenek ellazulni, megnyugtatni az ideges kismamát. Emellett természetesen a babának is igen jót tesznek.

 

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top