Vissza

Magas vérnyomás a terhesség alatt

A felmérések szerint a magas vérnyomás nagyon sok terhes kismamát érint, így egy elég gyakori problémának számít. Alapvetően két fajta terhesség alatti vérnyomást különböztetünk meg: az első, amely már a terhesség előtt is ismert volt a terhességet megelőzően, a második, amely a terhesség alatt alakul ki. A cikkben mind a két esettel foglalkozunk.

Mikor magas a vérnyomás?

A terhesség egyik tünete, jele lehet a vérnyomás megemelkedése.

Alapvetően abban az esetben beszélhetünk magas a vérnyomásról, ha három különböző időpontban a mért vérnyomás meghaladja a 140/90 Hgmm értéket.

Terhes kismamák esetén ez a határ alacsonyabban van, 120/80 Hgmm érték felett fokozott már odafigyelés szükséges.

Mi okozhatja a terhesség alatti magas vérnyomást?

Ha kizárjuk azt az esetet, amikor már a terhesség előtt is magas volt a kismama vérnyomása, akkor nagyon nehéz megállapítani, hogy mi válthatja ki. A szakemberek sem tudják a pontos választ, feltehetően a méhlepény kisereinek károsodása és a magzat sejtjeinek anyai szervezetben történő megjelenése okozza.

Milyen jelei vannak a magas vérnyomásnak?

Három elég jellemző jele van a magas vérnyomásnak: a szédülés, a látásprobléma és a fejfájás. Ha ezek bármelyike felmerül, akkor első lépésként érdemes ellenőrizni a vérnyomást, valamint az orvossal konzultálni.

Abban az esetben is fontos odafigyelni a jelekre, ha a magas vérnyomás már a terhességet megelőzően is fennállt. Ebben az esetben lehet, hogy a gyógyszerek nem hatnak megfelelően. Ilyenkor is érdemes az orvossal egyeztetni.

Megelőzhető a terhesség alatti magas vérnyomás?

Mivel a pontos kiváltó okot nehéz megállapítani, így nem jelenthető ki, hogy biztosan megelőzhető lehetne, azonban a megfelelő életmóddal, az optimális terhesség alatti súlygyarapodással, valamint a testmozgással lényegesen csökkenthető a kialakulásának kockázata.

Hogyan kezelhető?

Ha beigazolódik a magas vérnyomás, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. Ezek a gyógyszerek nem ártalmasak a magzatra. A gyógyszert be kell állítani, azaz meg kell találni azt az adagot, ami a vérnyomásnak a megfelelő értéken tartja, ehhez naponta többször meg kell mérni a vérnyomást, mert ezek az értékek akár napszakonként is eltérhetnek.

Hatással lehet a magzatra?

Ha a magas vérnyomás nincs kezelve, akkor további betegségek alakulhatnak ki. Kezeletlen magas vérnyomás (praeeclampsia) tünetei lehetnek:

  • fehérje jelenléte a vizeletben (ezt havonta ellenőrzik a terhesgondozáson)
  • vizenyő (oedema),
  • izomrángások,
  • látászavar,
  • gyomortáji fájdalom.

A terhességi magas vérnyomásból adódó szövődményeket komolyan kell venni, mert veszélyt jelenthetnek kismama és a magzat számára is.

Mit tegyek, ha arra gyanakszom, magas a vérnyomásom?

A rendszeres orvosi ellenőrzés nagyon nagy eséllyel kiszűri azokat a betegségeket, amelyek veszélyesek lehetnek a mama és a baba számára. Azonban, ha ennek ellenére is felmerül egy-egy betegségre utaló tünet, akkor mindenképp érdemes azonnal konzultálni az orvossal.

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top