Vissza

Mi az a szülési terv?

Várandós kismamaként biztos már ezernyi kérdés kavarog a fejedben a szüléssel kapcsolatban. Mindenképp érdemes már jó korán megismerned a szülés folyamatát, a lehetséges beavatkozásokat és helyzeteket, amelyekre a vajúdás alatt, a szülés során és a szülést követően számíthatsz a kórházban. Ehhez lehet kiváló felkészülés egy szülési terv elkészítése! Az alábbiakban a terv összeállításához adunk pár jó tanácsot.

Ami mindenképpen legyen benne

A szülési terv azt foglalja össze, hogy hogyan szeretnéd a dolgok lefolyását, a szülést megelőző, a szülés, valamint az azt követő pillanatokban. Ebbe beletartozik többek között, hogy szeretnél-e fájdalomcsillapítást, hogyan szeretnél vajúdni, valamint, hogy kádban vagy szülőszékben szeretnél-e szülni. Azonban érdemes mindenképp szem előtt tartani, hogy ez a terv nem egy kőbevésett dolog, sokkal inkább irányvonal, amitől bármikor eltérhetsz, ha úgy érzed jónak.

A szülési tervet nem csak magadnak írod, hanem egy hasznos iránymutatás lehet egyrészről a szülésznőnek, aki végig segédkezni fog a szülésnél, másrészről annak a hozzátartozódnak, barátodnak is, aki esetlegesen jelen lesz veled a szülőszobában. Ez hozzátartozó vagy barát   lesz az, aki majd helyetted kommunikál a szülésznővel, valamint az orvossal annak érdekében, hogy Te csak a gyermeked érkezésére koncentrálhass.

Mielőtt nekikezdesz az írásnak gyűjts információt

A terv összeállítása előtt hasznos lehet, ha elbeszélgetsz erről a barátnőiddel, családtagjaiddal, védőnőddel, esetleg böngészel egy kicsit az interneten. Mindenképp érdemes megkérdezni azokat a hozzád közelálló személyeket, akik már átélték a szülés pillanatát, hogy ők rendelkeztek-e ilyen tervvel, és ha igen, akkor melyik része bizonyult hasznosnak, és melyik az, amelyiken változtattak volna utólag.

Amennyiben nincs a közvetlen környezetedben olyan személy, akitől kérdezni tudnál, az sem baj, akkor jó megoldás lehet az internetről való információgyűjtés is. Számtalan cikk jelent már meg e témában, sok esetben még minta is fellelhető, de nagyon hasznosak tudnak lenni a témában alakult online fórumok és chatoldalak is.

Nagyon fontos, hogy az általad választott kórházban alkalmazott szülési metódusok összhangban legyenek a Te elképzeléseiddel, terveddel, tehát ne válassz olyan kórházat, ahol nem lehet például kádban szülni, ha neked ez a vágyad! Mielőbb tájékozódj a lehetőségekről, és annak megfelelően válaszd ki a megfelelő intézményt és személyzetet, így már korán megalapozható az a bizalom, ami sokat segít majd a fontos pillanatban.

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top