Vissza

Nőgyógyászati vizsgálatok

A nőgyógyász a terhes gondozásáért felelős személy, aki szükség esetén a védőnő és a háziorvos mellett konzultál más szakorvossal vagy szakemberrel is, hogy egészséges gyermekek jöjjenek a világra. A felelős személynek az új rendelkezés szerint meg kell állapítani a várandós kismama rizikó csoportba való besorolását. Alacsony és magas rizikójú várandósság létezhet, amit az anamnézisben (családi, egyéni, fertilitási, előző terhesség) szereplő, hátráltató tényező tükrében határoz meg.

Az alacsony rizikó csoporthoz tartozó kismamákat nőgyógyász szakorvos helyett szülésznő is gondozhatja.

A nőgyógyászati vizsgálatok célja: elsőként elvégzi a a fizikális vizsgálatok elvégzése mellett, figyelemmel kísérje a kötelező szűrővizsgálatok elvégzését, azok dokumentálását, szükség esetén konzultál más szakemberekkel, vagy tovább irányít más szakintézmény felé, és intézkedéseiről tájékoztatja a védőnőt.

Az első vizsgálat alkalmával, a 6-8. héten, a 0. ultrahang vizsgálat során (hüvelyi ultrahang) megállapítja a terhesség tényét, a szülés várható idejét, a „rizikó” besorolást, és kiadja az igazolást a védőnő részére a várandósság meglétéről.

Fizikális vizsgálatok a nőgyógyásznál:

  • vérnyomás mérés – minden alkalommal, célja a magas vérnyomás kiszűrése, a terhességi toxémia megelőzése (3 tünet együttesen: magas vérnyomás, fehérje a vizeletben, ödéma)
  • pulzusszám mérés – a szív és érrendszer változásainak nyomon követése, a szívfrekvencia emelkedése 10-20 ütés/perc
  • testsúly mérés – minden alkalommal, figyelni kell a súlygyarapodás ütemét (többletsúly oka: magzat, méhlepény, mellek növekedése, magzatvíz mennyisége), kórosnak számít, ha az ödéma okozza a nagy súlytöbblet
    1. trimeszter súlygyarapodása: 1-3 kg
    2. trimeszter súlygyarapodása:    300-500 g/hét
    3. trimeszter súlygyarapodása:   300-500 g/hét (csak 36.hétig)
  • hüvelyi vizsgálat – a méhszáj záró képességének ellenőrzése (nem minden vizsgálat alkalmával, a terhesség vége felé gyakoribb)

Kötelező nőgyógyászati vizsgálatok és gyakoriságuk:

Mikor? Milyen vizsgálatok?
1-26. hét között havonta Nőgyógyászati  ellenőrző vizsgálat
27-36. hét között 3 hetente Nőgyógyászati  ellenőrző vizsgálat
37. héttől hetente Nőgyógyászati  ellenőrző vizsgálat
40. héttől naponta Nőgyógyászati  ellenőrző vizsgálat
12-13. hét Genetikai tanácsadás: Fejlődési rendellenességek szűrése. (37 év felett)
I.ultrahang vizsgálat: Down- kór szűrése: – nyaki tarkóredőből
18-20. hét II. Genetikai ultrahang:

 Fejlődési rendellenességek szűrése.
Megnézik a magzati szerveket, flowmetriát, méhlepényt, magzatvizetszülés várható idejét.

 24-28. hét Terheléses vércukor vizsgálat:  terhességi cukorbetegség szűrése
 A 36. héttől hetente NST vagy CTG vizsgálat: A magzat szívfrekvenciáját regisztrálja. A vizsgálat célja a magzat oxigénellátottságának megítélése. Nőgyógyászati vizsgálat:  Hüvelyi vizsgálat, a méhszáj állapotát nézik
A 38. héttől naponta NST vagy CTG vizsgálat:  A magzat szívfrekvenciáját regisztrálja. A vizsgálat célja a magzat oxigénellátottságának megítélése.
Vissza
To Top