Vissza

Szex a terhesség alatt – vannak esetek, amikor érdemes kerülni!

Az intim együttlét várandósság alatt is – a legtöbb esetben – megengedett, azonban vannak olyan állapotok, amikor az orvos az közösülés kerülését javasolja. Hogy melyek azok az esetek, amikor érdemes kerülni a közösülést, az kiderül a mai blogbejegyzésünkből.

Fertőzés esetén

Az intim fertőzések között is előfordul olyan, ami árthat a babának. Bizonyos hüvelyi fertőzéseket ugyanis a baba is elkaphat. Amennyiben fennáll a lehetősége, hogy bármilyen fertőzése van vagy volt a pár bármely tagjának, akkor érdemes óvszerrel védekezni terhesség alatt. Abban az esetben pedig, ha a pár férfi tagjának valaha is volt herpesze, akkor a várandósság alatt kerülni kell az orális szexet!

Ha gondok vannak a méhszájjal

Első lépésként azonnal orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha a terhesség alatt bármikor vérzés lépne fel, ezen túlmenően pedig jobb, ha kerüljük a közösülést. Ezen felül, ha a méhszáj korábban kezd kinyílni, szintén tiltott a szex.

Egészséges állapotban, a magzatburok megvédi a babát, így a szex nem árt a magzatnak. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen okból megreped a magzatburok, és a magzatvíz elkezd szivárogni, ilyenkor is kiemelten fontos, hogy szüneteltessük a nemi életet.

Azokban az esetekben is kerülendő az intim együttlét, ha a kismama vérzést, hasi vagy medence környéki fájdalmat tapasztal, vagy, ha a placenta, azaz a méhlepény a méhszájon, vagy ahhoz túl közel tapad meg.

 


Mit jelez, ha fáj a szex?

A szexuális együttlétnek az élvezetről és az örömről kellene szólnia, időnként azonban mást is érezhetünk, például égő, csípő vagy tompa fájdalmat. Ezeket egyáltalán nem szabad figyelmen kívül hagyni. Milyen betegségek állhatnak a háttérben?


 

Vetélés és koraszülés esetén

Vetélésről abban az esetben beszélhetünk, ha a magzat világrajövetelekor nem éri el a 600 grammot és nem mutat életjeleket. Ez általában a terhesség 24 hete előtt következik be. Ha később, vagy nem észlelhető külső behatás miatt vetél a kismama, azt spontán vetélésnek nevezzük. A vetélés után teljes kivizsgálás ajánlott, ezt követően pedig az újabb várandósságra fokozott elővigyázatossággal kell figyelni!

Abban az esetben, ha az előző baba koraszülöttként jött a világra, vagy a jelenlegi terhesség esetén fennáll a koraszülés esélye, akkor is érdemes kerülni a közösülést. Annak mikéntjéről, azaz, hogy mi tiltott és mi nem, az orvossal kell konzultálni.

 

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top