Vissza

Utazás terhesen autóval vagy repülővel

Hamarosan megszületik a babád, de még azt terveztétek a pároddal, hogy a szülés előtt elutaztok valahova? Nem rossz ötlet! Azért vannak szempontok, amiket mindenképp érdemes átgondolni. Repülés vagy autózás? Mind a kettőhöz adunk tanácsokat a mai bejegyzésünkben.

 

Utazás külföldre

A külföldi utazások esetében minden esetben nagyon fontos, hogy a terhességedhez kötődő alapvető dokumentumokat magaddal vidd. Ilyen például a terhességi kiskönyved és a leleteid. Ezekre azért lehet szükség, hogy ha valamilyen okból ellátásra szorulnál, akkor azonnal minden szükséges információ ott legyen nálad. Érdemes azonban neked is előre felkészülnöd a környékből, ahova utaztok, hogy ha szükséges, akkor hol találtok megfelelő ellátást.

Tippek:

 • Váltsd ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami fedezi a sürgősségi ellátást az Európai Unión belül.
 • Köss utasbiztosítást! Mindenképp olyat keress, ami – szükség esetén – a szülés költségeit is fedezi.
 • Legyen nálad egy lista a vészhelyzet esetén fontos nevekkel és telefonszámokkal – közöttük az orvosod, védőnőd elérhetőségével.
 • Keresd ki a szállásodhoz legközelebb eső kórházak pontos helyét, címét, telefonszámát.
 • Ne tölts sok időt a napon, mivel a terhesség alatt a bőröd érzékenyebb a napfényre.
 • Kerüld az extrém sportokat, mert az ütés, nyomás káros lehet a babára nézve.
 • Nagyobb valószínűséggel tapasztalhatsz tengeri betegséget, ezért vigyél magaddal olyan tapaszokat, amelyek csökkenthetik a rosszullétet, vagy rágcsálj kandírozott gyömbért.

Ha egzotikus helyre utaztok, akkor mindenképp érdemes egyeztetni egy oltóközponttal, hogy az országban milyen oltásokra lesz szükséged. Amennyiben ez megvan, akkor pedig egyeztess az orvosoddal, hogy az adott oltóanyagok nem jelentenek-e veszélyt rád és/vagy a babádra.

Több olyan oltás is van, amely nem javasolt ebben az időszakban, viszont, ha védelem nélkül utazol, az mind számodra, mind pedig a baba számára kockázatos lehet.

Tipp:

 • Érdemes ügyelni az élelmiszerekre, illetve élelmiszer-higiéniai különbségekre, hiszen a világ bizonyos területein nagyobb az esélye az ételmérgezés kialakulásának

Utazás repülővel

Még mielőtt megvennétek a repülőjegyeteket, mindenképp beszélj az orvosoddal, hogy van-e bármi olyan terhességgel vagy egészségeddel kapcsolatos komplikáció, amely miatt a repülés terhesen nem lenne biztonságos számodra.  

Ne lepődj meg, hogy ha a foglalásnál a légitársaság hivatalos leleteket kér majd tőled a terhességedre vonatkozóan. Főként arra lesznek kíváncsiak, hogy mikorra vagy kiírva, valamint, hogy komplikációmentes szülés lesz-e. Az erre vonatkozó szabályok légitársaságról légitársaságra változhatnak, ezeket mindenképpen ellenőrizd az utazás előtt.

Utazás autóval

A terhes nők általában tartanak attól, hogy a biztonsági öv túlzottan összenyomja a hasukat,  ezért úgy gondolják, hogy a terhesség alatt lehet biztonsági öv nélkül vezetni, utazni, ami amellett, hogy nem igaz, még igen veszélyes is.

Mindenképpen kösd be magad, és ügyelj arra, hogy az öv alsó része szorosan a hasad alatt és a medencéden keresztül tartsa a tested, a vállnál lévő része pedig a hasad tetején, a mellek között haladjon át.

Tippek utazáshoz:

Mindegy, hogy repülővel, busszal, autóval vagy vonattal utaztok, van néhány praktikus tanács a ami jól jöhet:

 • Viselj kompressziós zoknit minden hosszabb utazásnál.
 • Sétálj óránként, ezzel serkentve a vérkeringést
 • Ha az ülésben kell maradnod, rendszeresen hajlítsd be a lábaidat az utazás során.
 • Igyál minél több folyadékot, és kerüld a koffeint tartalmazó italokat.

 

Augusztus 31-ig az egyes Czeizel PLUS termékek kedvezményes áron kaphatóak a Vitalitáspont patikákban. 

Kattints IDE a részletekért!

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top