Vissza

Vashiány a terhesség alatt?

A várandósság egy nő életében csodálatos időszak. Ez alatt a fejlődő magzat a szükséges tápanyagokat, vitaminokat az édesanyán keresztül veszi fel. Ezért kiemelten fontos a helyes táplálkozás végig a kilenc hónap alatt. Ha a kismama valamiben hiányt szenved, akkor a kisbaba sem tud megfelelően fejlődni.

Gyakori probléma – a vashiány

A várandós anyukáknál  gyakori hiányállapot az úgynevezett vashiányos vérszegénység. A vas ugyanis fontos szerepet játszik a vérképzésben, ezért nagyon fontos szervezetünk számára. A vörösvértestek fontos alapanyaga a hemoglobin, ami az oxigént szállítja sejtjeinkhez. Egy felnőtt embernek naponta 12-15mg vasra van szüksége, a terhesség és a szoptatás alatt ez azonban 30 mg-ra nő a kismamák esetében.

A várandósság ötödik hetében indul meg a magzati vérképzés, az utolsó harmadban pedig a magzati vasraktárak feltöltődése. Ilyenkor, ha a kismama vérszegény, akkor a baba nem tudja feltölteni vasraktárait, így a születés után előfordulhat, hogy ő is vérszegénnyé válik.

Mik a jelei?

Pontosan honnan tudhatjuk, hogy szervezetünk vashiányos? A kismamák kb. 40%-a már akkor sem rendelkezik elegendő vastartalékkal, amikor kiderül, hogy babát vár. A terhesség alatt három alkalommal is ellenőrzik a kismamák vérképét. Ha a labor eredmény kimutatja a vérszegénységet, akkor szükségünk lesz valamilyen vaskészítményre, ugyanis ilyenkor már nehéz pusztán a bevitt táplálékkal pótolni a hiányzó vasat.

Mire figyeljünk a vas pótlásánál? A vaskészítmények kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a termék könnyen szívódjon fel és hasznosuljon a szervezetben. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért ezt érdemes vele együtt szedni rendszeresen. Segíti a felszívódást, ha éhgyomorra, még az étkezés előtt vesszük be.Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne kávéval, teával szedjük be, és kerüljük a tejet is, ugyanis a benne lévő calcium is gátolja a felszívódását.

A vashiány jellegzetes tünete a fáradékonyság, a sápadtság, a levertség esetleg a szédülés. Ha a helyzet súlyos, akkor légszomj, ájulási hajlam és heves szívdobogás is előfordulhat. Ilyen esetben a szervezet jobban ki van téve a fertőzéseknek is. A kismamáknak a szoptatás alatt és szüléskor, a kialakult vérveszteség miatt is fokozott vas bevitelre van szüksége. Ha vérszegénység alakul ki, akkor a kezelése akár több hónapig is elhúzódhat, ugyanis fel kell tölteni a kiürült raktárakat.

Hogyan előzzük meg?

Leginkább a belsőségek, a halak, a tojás, a vörös húsok tartalmaznak jól felszívódó (heam) vasat, így ezeket érdemes fogyasztani. A gyümölcsök és a zöldségek vastartalma alacsonyabb,  és a vas kevésbé jól felszívódó formáját tartalmazzák, ezért a vegetáriánusok esetében magasabb a vashiány kialakulásának az esélye. A növények közül a cékla rendelkezik kiemelkedő vastartalommal, ezt érdemes fogyasztani bőségesen.

Mi történik a babával?

A várandósság alatt a vérszegénységnek azért is nagy a jelentősége, mert a terhesség alatti vashiány nemcsak a mamára nézve veszélyes hanem a magzatra nézve is. A vas alacsony szintje lassíthatja a magzati agy fejlődését, a nem megfelelő mértékű vérellátás oxigénhiányhoz, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz is vezethet.

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top