Vissza

A D-vitamin kiemelt szerepe a terhesség alatt

Korábban már írtunk arról, hogy milyen fontos a várandósság alatt a szervezetünk megfelelő folsav szintje. A következőkben a D-vitamin kiemelt szerepéről fogunk beszélni. A D-vitamin szintet már a terhesség előtt fontos ellenőrizni, ugyanis ha nem sikerül a fogamzás, abban a D-vitamin hiánya is szerepet játszhat. Egy kutatás szerint a kolekalciferol, hétköznapi nevén D-vitamin, befolyással bír a fogamzóképességre, így ha nem jön össze a baba, annak hátterében ennek hiánya is állhat.

Hogyan pótoljuk a D vitamint?

A D-vitamint nem feltétlenül kell mesterségesen pótolnunk, azonban az a tapasztalat, hogy a legtöbben nem töltenek elég időt a napon, valamint nem fogyasztanak kellő mennyiségű D-vitaminban gazdag ételt. Nyáron kissé más a helyzet, ilyenkor elég, ha 15 percet a napon tartózkodunk – azonban azzal számolnunk kell, hogy a fényvédő krémek használata akadályozza a D vitamin termelődését a  bőrben – ezért már nyáron is és az októbertől márciusig tartó időszakban is fontos lehet a D-vitamin mesterséges pótlása. Szervezetünk ugyanis ekkor már nem képes az UV-B sugarakból előállítani a szükséges mennyiséget. Átlagosan napi 2000NE-nyi D-vitaminre lenne szükségünk, azonban egy átlagos étrend ennek csupán kb. 4%-át fedezi. A lazac, a szardínia, a makréla, a tonhal, a tojás, a gomba és az olajos magvak D-vitamin tartalma kiemelkedően magas, ezekből fogyasszunk minél többet.

Amennyiben túlsúllyal rendelkezünk, a napi kolekalciferol szükségletünk akár duplájára is nőhet.

D-vitamin a terhesség alatt

Ha a várandós kismama szervezete nem rendelkezik kellő mennyiségű D-vitaminnal, akkor a magzathoz sem jut ebből elegendő. Ennek következtében idegrendszere, izomzata, immunrendszere és csontvázrendszere nem tud megfelelő ütemben fejlődni. Az első trimeszterben elég, ha az átlagos D-vitamin szintet elérjük, vagyis a napi 2000 NE-t. A 12. héttől kezdve azonban érdemes megemelni az adagot, akár 4000 NE-re. A terhességi vitaminok, akár csak a Dr. Czeizel Magzatvédő multivitamin PLUS, tartalmaznak D-vitamint, azonban a bennük lévő mennyiség különböző lehet, ezért érdemes ellenőrizni a készítmények összetételét, és ha szükséges, gondoskodjunk plusz D-vitaminról.

A szoptatás alatt is fontos?

Igen! A szervezet D-vitamin igénye ilyenkor ugyanolyan, mint a terhesség alatt, vagyis továbbra is 3-4000 NE-t igyekezzünk magunkhoz venni, így az anyatejbe is elegendő mennyiség juthat.

Sokáig óvatosan kezelték a terhesség alatti D-vitamin pótlást, azonban megjelent egy cikk a Journal of Bone and Mineral Research című folyóiratban, ami arról számol be, hogy kutatások szerint a D-vitamin még nagy adagban is hatékony és biztonságos az egészséges kismamák számára. Valamint 2014-ben hazánkban is napvilágot látott egy új  közös szakmai állásfoglalás a Magyar Orvostársaságok részéről a D vitamin szerepéről és fontosságáról, és ebben többek között meghatározták az életkorok szerinti új beviteli ajánlásokat is.

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top