Vissza

Émelygés a várandósság alatt? Mi lehet a kiváltó ok? Hogyan enyhítsük?

A várandósság egyik legkorábbi árulkodó jele a reggeli rosszullét, illetve az émelygés. Ez már az előtt jelentkezhet, hogy a kismama tesztje pozitív lett. Sokan úgy vélik, ez csupán reggel fordulhat elő, azonban valójában a nap bármely szakában ránk törhet. Persze néhány módszerrel jelentősen könnyíthetünk helyzetünkön.

Mi okozza?

A reggeli rosszullét néven elterjed tünetegyüttes pontos okai nem ismertek, azonban feltételezhetően az anyuka szervezetében végbemenő hormonális, kémiai változások idézik elő. Ez azonban a kismama egészségére csak akkor van rossz hatással, ha gyakori az előfordulása, ebből kifolyólag sok folyadékot veszít, és meggátolja a táplálék bevitelt. Ez esetben mindenképp forduljunk szakorvoshoz.

Mit tehetünk ellene?

Változtassunk korábbi étrendünkön!

Az inger megelőzése végett próbáljunk olyan ételeket fogyasztani, amelyeket szervezetünk könnyebben emészt. Kerüljük a túl zsíros, fűszeres ételeket, és hallgassunk szervezetünkre – olyat együnk, amit kívánunk. Lefekvés előtt érdemes fehérjében gazdag, könnyed ételt fogyasztani, így csökkenthető a reggel azonnal jelentkező rosszullét. Próbáljunk naponta többször, kis adagokat enni, lassan, nyugodt körülmények között. Mivel ilyenkor az éhség sokszor egyből az émelygéssel párosul, ne várjuk meg, amíg éhesek leszünk. Próbáljunk 3-4 óránként falatozni valamit. Emellett pedig természetesen kerüljünk minden nemű alkoholos italt, a cigarettát és a kávé helyett is próbáljunk áttérni a zöld teára.

Émelygés terhesség alatt: változtassunk eddigi életmódunkon!

Fontos, hogy a kismama sokat tartózkodjunk a szabadban, a friss levegő szintén segít enyhíteni a rosszulléteket. Sétáljunk nagyokat, és gyakran szellőztessünk otthon. Hordjunk kényelmes ruhákat, amik nem szorosak a hasi-, illetve derék tájékon. A várandósság alatt még fontosabb, hogy kielégítsük szervezetünk alvásigényét, ami főleg a várandósság elején meg is növekedhet. A napi 9 óra pihentető alvás elengedhetetlen a kismama számára. A nyugodt éjszakák végett a délutáni és az esti órákban pihentető tevékenységeket válasszunk – olvassunk, nézzünk meg egy kedves filmet, esetleg hallgassunk zenét vagy kössünk valamit a picinek. A terhesség egész ideje alatt igyekezzünk kerülni a stresszes helyzeteket, de a rosszulléteket is csökkenthetjük ha erre külön odafigyelünk. Az émelygést a pszichés illetve a fizikai leterheltség csak tovább rontja, ezért ha hajlamosak vagyunk stresszelni, akkor nem árt ha megtanuljunk ezt kezelni. Ma már számos meditációs technika, légzés gyakorlat segít ebben, sokat interneten is elérhetünk a videómegosztó oldalak segítségével. Az aktívabb kismamák számára pedig ajánljuk a kismama-jógát.

Szedjünk vitaminokat!

A vasat (csak óvatosan a mennyiségével: max. 18-20 mg/nap), illetve B6-vitamint tartalmazó készítmények, étrendkiegészítők szintén hatásos szerek lehetnek a rosszullét elleni harcban. Azonban figyeljetek oda a mennyiségekre, mert ha túl sok van bizonyos vitaminból vagy ásványi anyagból, akkor épp az ellenkező hatást érjük el!  Amire még érdemes odafigyelni, hogy vitamin készítményeket soha ne éhgyomorra vegyük be! A mandula, illetve a citrusos illóolajak (pl. narancs, grapefruit, citrom) csakugyan segítenek, akár csak a gyömbér.

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top