Vissza

Szexuális élet a várandósság alatt? Lehetséges!

Sokan úgy vélik, hogy a várandósság alatt nem szabad, nem lehet aktív szexuális életet élni. Ez egyáltalán nem igaz, sőt! Kiemelten fontos, hogy életünk ezen területére továbbra is nagy figyelmet fordítsunk. A várandósság alatt zajló élettani folyamatok miatt nincs szükség arra, hogy felfüggesszük a nemi életünket, azonban az igaz, hogy a lelki illetve hormonális változások befolyásolhatják a szülők eddigi szexuális igényeit. Fontos, hogy beszéljünk erről párunkkal. Néhány dologról persze le kell mondanunk, de legalábbis érdemes odafigyelni bizonyos helyzetekben.

Az orgazmusról

Sokan tapasztalnak változást az orgazmus minőségét illetően. Van, hogy intenzívebb lesz, de lehet, hogy gyengébb. Néhány kismama lelkesedése a szex iránt hullámzóvá válhat a várandósság  alatt. A vágy csökkenésének hátterében a hormonális változás állhat, ám a második harmadban, amikor elmúlnak a rosszullétek a vágy fokozódása is bekövetkezhet. A várandósság utolsó szakaszában leginkább a megnövekedett pocak jelenthet gondok, de ilyenkor általában a szülők figyelme is már másra irányul.

Az orális szexről

A várandósság alatt biztonságos-e  az orális szex? Bizonyos biztonsági “szabályok” betartásával és odafigyeléssel nem kell lemondanunk róla. Mire érdemes mindenképp odafigyelni? Fontos, hogy a partner ne fújjon levegőt a hüvelybe, mert előfordulhat, hogy így légbuborék kerül a véráramba – ez pedig veszélyes lehet. Vannak bizonyos betegségek, ami ha fennáll a partnerünknél pl. kialakulóban lévő, vagy már meglévő herpesz, akkor inkább tartózkodjunk a nemi élet ezen formájától. A várandósság harmadik harmadában pedig egyáltalán nem ajánlott az orális szex, ha a partnerünknek valaha életében volt már herpesze.

Érdemes tudni, hogy a fokozódó ösztrogénszint miatt  a hüvelyváladék mennyisége megnő, ez pedig természetes síkosítóként funkcionál. Figyelembe kell venni, hogy a  hormonváltozások miatt  a hüvely íze, illata megváltozik, ez okozhat némi kellemetlenséget.

Szexuális élet terhesség alatt: az ajánlott pózokról

Vannak bizonyos pozíciók, amiket érdemes a várandósság alatt előnyben részesíteni. Ilyen például a “lovagló póz”, amikor a nő van felül. Ilyenkor a hölgy irányítja a behatolás szögét és mélységét, illetve nem kell a hátán feküdnie, ez ugyanis néha kényelmetlenné válhat. Az oldalt fekvő pozíció is jó választás lehet, amikor a férfi van hátul, nincs útban a kismama növekvő pocakja, vagy az úgynevezett “kanál pozíció”, amikor a pár oldalt fekszik egymással szemben, szintén kényelmes lehet a kismamának és az apukának. A “kutyapozíció” esetén szintén nincs útban a pocak, itt nagyobb a pár mozgástere, mint az oldalt fekvős pózok esetében.

A gátlásokról

Előfordulhat, hogy nem a kismama, hanem a partnere az, akiben gátlásokat szül a várandósság alatti nemi élet gondolata. Ilyenkor általában arról van szó, hogy a férfi fél, hogy kárt tesz partnerében, vagy a kisbabában. Fontos, hogy beszélgessünk partnerünkkel erről, legyünk türelmesek, adjunk teret az ilyen érzéseknek is és segítsünk feloldani az esetleges gátlásokat.

Hasonló tanácsok:

Vissza
To Top