Dr. Czeizel tanácsai a tudatos tervezéshez

czeizel endreDr. Czeizel Endre professzor: 3 hónapos felkészülés az egészséges fogamzásra

Forrás: Dr. Czeizel  Endre: Felkészülés a családi életre (Optimális családtervezési modell)

A tudatos tervezéssel a születési rendellenességek kockázata jelentősen csökkenthető.

Az OGYEI családtervezési programjának statisztikái alapján a babát tervező pároknál a három hónapos felkészülési időszak után átlagosan 4 hónap múlva következik be a várva várt fogamzás.

Czeizel professzor úr pontokba szedte az  “Optimális családtervezés” lépéseit, amit 3 hónappal a tervezett fogamzás előtt érdemes elkezdeni, és amely segít felkészíteni Titeket a kiegyensúlyozott, egészséges és boldog babaváráshoz.

1 .Fogamzásgátlás abbahagyása:

Ha meghoztátok a döntést és babát szeretnétek, akkor először is abba kell hagyni az eddig alkalmazott fogamzásgátló módszer alkalmazását. Az tabletta szedését, hüvelygyűrű alkalmazását legalább 3 hónappal a kívánt fogamzás előtt abba kell hagyni. A méhbe helyezett fogamzásgátló eszközt, ajánlott szintén  3-6 hónappal a fogamzást megelőzően eltávolíttatni. A felkészüelés ideje alatt érdemes más módon védekezni (óvszer, hüvelyi pesszárium, hüvelykrém, hüvelytabletta).

2. Családtervezési alkalmasság:

A vizsgálat segítségével feltárhatóak a leendő szülőknél nem csak a gyakori, hanem a ritka egészségi problémák is, amelyek általában orvosolhatóak, így a felkészülés során bizonyos magzati fejlődési rendellenességek előfordulása csökkenthető, kiküszöbölhető.

  • A leendő édesanya és apa genetikai alkalmassága
   Genetikai tanácsadáson történik, szülész-nőgyógyász szakorvosod segítségével. Nőgyógyászod segít, hogy hol van a közeledben ilyen tanácsadás.  Ha a leendő édesanya elmúlt 35 éves, erősen ajánlott ezen a tanácsadáson részt venni!
  • A leendő édesanya egészségi alkalmassága
   Ki kell szűrni nincs-e olyan egészségi probléma (pl. cukorbetegség; kardiológiai, onkológiai, vérképzéssel kapcsolatos betegség; egyéb betegségek), ami a várandósságot veszélyezteti. Számos tényező befolyásolja az életkortól függetlenül egy nő termékenységét, például a testsúlya  (a normális BMI-vel sokkal valószínűbb a teherbeesé), vagy a PCOS – policisztás ovárium szindróma -, a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy rendellenességek. Családorvosod, háziorvosod segít ennek kiderítésében. Szükség esetén a megfelelő szakorvoshoz irányít
  • A leendő édesanya terhességi alkalmassága
   Nőgyógyászati hüvelyi vizsgálatot (esetlegesen:  rákszűrést, cytológiai vizsgálatot is) jelent, ahol a különböző szexuális úton terjedő fertőző betegségeket szűrik ki (SZTB-ket).  Ezek felismerése és kiküszöbölése nagyon fontos, mivel a meddőség egyik gyakori oka lehet valamilyen fertőzés fennállása, valamint a terhesség alatt a magzati fertőződés is gyakran előfordul. Nőgyógyászod végzi a vizsgálatot.
  • A leendő édesapa biológiai alkalmassága
   Ez a nemzőképesség ellenőrzését jelenti, ondó váladékból. Sajnos az elmúlt évtizedekben  jelentősen romlott a férfiak nemző képessége, azaz az ondósejtek száma nagyon lecsökkent. Andrológiai szakrendelésen végzik a vizsgálatot. Az ondósejtek vagy spermiumok számának növelését elősegíti, ha nem hordanak a férfiak szoros alsónadrágot (érdesem boxer alsóra váltani), ha kerülik a forró fürdőt és a szaunázást, ha abbahagyják a dohányzást, ha visszafogják az alkohol fogyasztást. Érdemes még egy általános labor vizsgálatot is elvégezni, ahova a háziorvos tud adni beutalót.
  • Pszichoszexuális és pszichés alkalmasság
   Ha a szexuális élet során valamiféle probléma felmerül a nő vagy akár a férfi részéről (pl. korai magömlés, orgazmus hiánya stb.) akkor érdemes szexuálpszichológus segítségét kérni.

3. Bizonyos életveszélyes állapotok kiszűrése:

Ez egy szűrő vizsgálatból áll, mellyel meg lehet állapítani, hogy átesett-e a leendő édesanya, olyan fertőző betegségeken, melyek a várandósság alatt magzatkárosító hatással bírnak. Ilyen pl. a rubeola, bárányhimlő vagy a toxoplazma fertőzés. Ezek ellen létezik védőoltás, és ha nem estél át valamelyik betegségen, akkor itt még védőoltással megelőzhető hogy ezek a betegségek a várandósság alatt ne fertőzzenek meg.

4. Káros szenvedélyek elhagyása, csökkentése:

Ha tudatosan tervezitek a babát, akkor itt az ideje (ha eddig nem tettétek meg), hogy abbahagyjátok a dohányzást! A dohányzás mind a nőknél, min d a férfiaknál káros az ivarsejtek érési folyamatára, életképességükre, mozgékonyságukra, hormontermelésre. Az alkohollal fogyasztását a felkészülési időszakban mindketten próbáljátok mellőzni, mert az alkohol a férfiaknál az amúgy is kevés ondósejtek mozgását lassítja, a nőknél többek között gátolja a progeszteron hormon termelődését, ami a terhesség megtartásáért felelős. A kávé vagy koffein fogyasztását is csökkenteni kell a nőknek is és a férfiaknak egyaránt, napi 1-2 csésze mennyiségre. Ha egy adott alapbetegségből kifolyólag rendszeresen gyógyszertfogyasztasz, beszélt meg nőgyógyászoddal, gondozó szakorvosoddal, hogy továbbra is szedheted-e és hogyan. A drogfogyasztást már jóval előbb abba kell hagyni, m int  a felkészülés 3 hónapja. Teljesen kerülendő.

5. Ovulációs ciklus: Termékenységi napok beazonosítása

Az egyik leghatékonyabb módja, hogy felkészülj az optimális fogamzásra, ha ismered a saját ciklusod termékeny napjait. Az ovulációs cikluson belül a fogamzó képességnek jól észlelhető fizikai jelei vannak – az ébredési testhőmérséklet, a méhnyak folyadék, és a méhnyak helyzete. Az alábbi módszerekkel hatékonyan beazonosíthatod a termékeny napjaidat. A legtermékenyebb nap az ovulációt megelőző nap, ekkor mindenképp érdemes együttlennetek.

  • Ébredési hőmérséklet mérése
   A hőmérőzés során az alap testhőmérséklet megváltozása mutatja, hogy mikor kezdődik az ovulációd,  ekkor a tested  alap hőmérséklete megemelkedik kb. 0.5 Celsius fokkal. A mérést legkönnyebben speciális, ovulációs hőmérővel végezd el. Kisebb eltéréseket tud mérni, mint a normál lázmérő, pontosabban mér. Jegyezd fel a mért értékeket egy grafikonon, és a pontos leírás alapján értékeld ki, mikor van az első termékeny nap. Több hónapon át kell vezetned, és akkor pontosabb a legtermékenyebb nap beazonosítása.  A mért hőmérsékleti értékeket sok tényező befolyásolhatja – betegség, gyógyszerszedés, trauma, stressz, alkohol, késői vacsora, késői lefekvés, hőmérőváltás, utazás stb. , ezért érdemes egy másik módszert is használni mellette.
  • Ovulációs teszt
   Ez a módszer a méhnyaknyák vizsgálatával tudja beazonosítani a termékeny napok kezdetét. A peteérés során a petefészek hormonjai hatással vannak a méhnyaknyák minőségére és mennyiségére.  Az ovuláció (tüszőrepedés) előtt és alatt olyan lesz, mint a nyers tojásfehérje: híg, nyúlós, áttetsző, a mennyisége pedig megnő. Ezt saját kezünkkel is, a hüvelybe felhelyezve meg tudjuk állapítani. Azonban van ennél egy kényelmesebb és pontosabb módszer az  “Ovulációs teszt”, mely a vizeletből tudja kimutatni az hormont (LH –sárgatest hormont), mely legmagasabb szintjét az ovulációt megelőző 24-36 órában éri el.  A tesztelést az ovuláció körülbelül várható ideje előtt 4-5 nappal érdemes megkezdeni. A kezdő napnak a kiszámítására a használati útmutatóban találsz táblázatot.
  • Méhnyak helyzetének vizsgálata
   Ez a módszer a méhnyak helyzetének változása alapján mutatja meg a termékeny napok kezdetét. A ciklus kezdeti napjain a méhszáj keményebb és alacsonyan helyezkedik el a hüvelyben teljesen zárt. A ciklus előre haladtával a méhszáj a hüvelyben felfelé mozdul el, kinyílik kicsit és szinte felpuhul. Ezt a módszert azoknak ajánlják, akik nem idegenkednek az önvizsgálattól.

6. Egészséges táplálkozás:

Az étkezés a terhességet megelőző időszakban is legyen egészséges. Fogyasszatok vitamindús ételeket, kerüljétek a finomított cukrok fogyasztását. Válasszátok a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk fogyasztását. Táplálkozzatok mediterrán étrend szerint (sok zöldsség, gyümölcs, hak, fehér húsok stb.),  igyatok napi 2-3 liter folyadékot.  Ha vegetáriánus vagy kérd szakember segítségét a számodra teljes értékű vegetáriánus étrend kialakításához.

7. Speciális szülést elősegítő mozgásforma:

A  rendszeres jól megválasztott mozgásforma (jóga, úszás, Tai-chi , séta, könnyű aerobik) segítségedre lesz, hogy felkészítsd az izmaidat, izületeidet a várandóssággal járó fokozódó súlytöbbletre, a szülés fizikai megterhelésére, a jó légzéstechnikára,  a lábak keringésének javítására.

8. Fogászati szűrés:

Fontos a megfelelő szájhigiénia! A várandósság ugyanis hajlamosít, hogy fogékonyabb leszel a fogínybetegségekre. Ha hat hónapnál több idő telt el azóta, mióta utoljára fogorvosnál jártál, mindenképpen menj el fogorvosodhoz egy ellenőrzésre! Így megelőzhető a várandósság alatti nagyon gyakori fogromlás! 

9. A fogamzás optimális elérése: Együttlét időzítése, Terhesség korai felismerése

Hogy a fogamzás optimális legyen, fontos a fogamzás legmegfelelőbb napjának ismerete.(Ennek beazonosítását lásd feljebb az ” Ovulációs ciklusnál” ). Erre a napra érdemes időzítenetek azegyüttlétet. Ajánlott az enap előtti 2 napban tartózkodni a szexuális együttléttől, mivel így sűrűbb lesz az ondóváladékban az ondósejtek száma. Ha a fogamzás sikeres, akkor pár hét múlva észlelheted magadon a “Terhesség korai jelét”, a menstruációd kimaradását. A magzat védelme szempontjából, fontos ezt hamar felismerni, mert a fejlődési rendellenességek döntő többsége a magzati élet 3. és 8. hete között alakul ki!

To Top