Dr. Czeizel Endre

Czeizel Endre 1935. április 3-án, Budapesten született. Orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte. Fő kutatási területe a veleszületett rendellenességek kutatása és megelőzése volt.

1970-től vezetője a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának. 1973-ban létrehozta a Veleszületett Rendellenességek Kóroki Monitorját. 1996-98 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója, innen ment nyugdíjba.

Az 1970-es évektől genetikai tanácsadást is végzett, kidolgozta a genetikai tanácsadás úgynevezett magyar módszerét, majd az 1980-as években pedig az optimális családtervezési modellt. Elnöke volt a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak, az International Clearinghouse for Birth Defect Monitoring Systemnek és az European Environment Mutagenic Societynek, alelnöke a washingtoni Humángenetikai Világkongresszusnak, szakértője WHO-nak.

Dr. Czeizel munkásságát rengeteg díjjal ismerték el: megkapta a Semmelweis-díjat, hatvanadik születésnapján a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2000-ben megkapta az USA Kennedy-díját, valamint 2002-ben megkapta az USA Fejlődési Rendellenességek Megelőzése Bizottságának díját. Emellett kétszeres Markusovszky-díjas, SZOT-díjas, Ifjúsági-díjas, Kiváló Orvos, Fényes Elek Emlékérmes volt.

To Top