Kisbabám súlya

A kisbaba súlya az egyik legfontosabb visszajelzés a pici fejlődéséről az első időszakban – ezért is nagyon fontos tisztában lenni a változásokkal, amit pedig a rendszeres mérlegeléssel lehet nyomon követni. Számos kismama félelme, hogy alultáplált a kisbabája, hogy nem úgy fejlődik, ahogy az egyes oldalakon elő van írva, valamint, hogy nem elegendő az a tej mennyiség, amit a szervezete termel. Ezek a félelmek nagy eséllyel feloldhatóak, ha a megfelelő információkkal rendelkezünk az adott témával kapcsolatban, és így még véletlenül sem kerülünk abba a helyzetbe, hogy például a túlaggódás miatt elapad az anyatej.

A következőekben tehát összegyűjtöttük azokat az alapinformációkat, amivel minden kismamának érdemes tisztában lennie. Ilyen a rendszeres mérlegelés fontossága, a születési súly szerepe, az általános fejlődési súly az első egy évben, valamint a túlsúlyosság kérdése.

 

Miért fontos a rendszeres mérlegelés?

Annak érdekében, hogy fel lehessen becsülni a baba fejlődési ritmusa, továbbá, hogy ellenőrizni lehessen a napi tej adag mennyiségét, fontos a rendszeres mérés, amelyet a kezdeti időben hetente, majd két hetente, végül pedig havonta esedékes elvégezni.

Fontos, hogy  a babák rövid időn belül nem gyarapodnak egyenletesen, ebből adódóan a napi mérés nem ajánlott, továbbá félrevezető is lehet. Érdemes a heti mérést alapul véve kiszámolni a napi átlagos gyarapodást.

Annak érdekében, hogy a baba pontos és valós testsúlyát tudjuk meg a mérések esetén, érdemes teljesen levetkőztetni, és a mérést reggel, étkezés előtt vagy este, fürdetés előtt elvégezni. Mindig ugyanabban az időpontban és soha nem rögtön étkezés után!

 

Mi az a születési súly?

Kevesen vannak tisztában vele, hogy az újszülöttek, rögtön születés után veszítenek a súlyukból, rendszerint 100-150 grammot, azonban ezt optimális esetben a következő 10-15. napban vissza is nyerik. A fogyás az első 3-5 napban figyelhető meg és a traumás átmenetnek köszönhető – a méhen belüli életből a méhen kívüli életbe – az alkalmazkodási erőfeszítésnek, és annak a ténynek, hogy a “veszteségek” sokkal nagyobbak mint a kapott folyadék mennyisége.

Egészen addig, amíg a súlyvesztés nem haladja meg a születési súly egy tizedét a fogyás nem tekinthető kórosnak vagy rendellenesnek – ezt a jelenséget élettani fogyásnak nevezik.

Fontos, hogy amennyiben a pici a negyedik hét végén sem éri el születési súlyát, akkor fennáll az alultápláltság, vagy valamilyen betegség kockázata. Ebben az esetben érdemes azonnal orvoshoz fordulni!

A születési súly több tényezőtől is függhet, ilyen például a gyermek neme, a szülei testi adottságai, vagy az anyag terhesség alatti káros szenvedélyei.

 

Mennyi az “átlagos” súlygyarapodás az első évben?

Ahogy azt a bejegyzés elején is említettük, nincs minden baba számára “általános” érvényes súlygyarapodás. Irányszámokat meg lehet határozni, de attól nem szabad kétségbe esni, ha a pici súlya ettől eltérően gyarapszik.  A növekedés ritmusára például az étkezési mód is befolyással lehet – egy rendszeresen anyatejjel táplált baba súlygyarapodása egyenletesebb, mint egy tápszerrel etetett társáé.

Egy egészséges csecsemő az első 4 hónapban 750-800 grammot fog gyarapodni havonta (175-200 grammot hetente), a második 4 hónapban 500-600 grammot havonta (100-125 grammot hetente), a harmadik 4 hónapban pedig 250-300 grammot havonta (60-75 grammot hetente).

Ha napi bontásban nézzük, akkor egy csecsemő az első negyedévben 25 grammot, a másodikban 20 grammot, a harmadikban 15 grammot, a negyedikben pedig 10 grammot kell gyarapodjon átlagosan.

Koraszülöttek esetében a születési súly 3 – 3,5 hónapos korban duplázódik meg és a 6. hónapban nő háromszorosára, egy éves korban pedig már négyszerese lesz. Azok a gyerekek, akik kisebb súllyal születnek, általában később gyorsabban nőnek, behozva a lemaradást.

Abban az esetben, ha egy csecsemő súlya az első két hét alatt nem gyarapszik, az figyelmeztető jel lehet és mindenképp érdemes orvoshoz fordulni!

 

Túlsúlyos csecsemők

Egészen elterjedt, hogy ha egy kisbaba jó hurkás, és pufók pofija van, akkor biztos egészséges is, azonban ez nem minden esetben van így, könnyedén fennállhat a túltáplálás veszélye. Egy gyermek egészségi állapotát az orvosok teljesen más kritériumok alapján ítélik meg, mint például a hangulat, a fejlettségi szint, az izmok erőssége, a bőr színe és egyéb tulajdonságok. Egy túlsúlyos baba szervezete semmi esetre sem ellenállóbb a betegségekkel szemben, mint egy átlagos testtömegű társa, hanem épp ellenkezőleg, immunrendszere jobban ki van téve a támadásoknak.

Nagyon fontos, hogy amennyiben kétségek merülnének fel a pici súlyával vagy táplálkozásával kapcsolatban, akkor mindenképp érdemes az orvos tanácsát is kikérni!

To Top