Vissza

Fogantatás: tanácsok férfiaknak!

Egyre több kutatás igazolja, hogy a fogantatás sikerében, illetve a magzat egészséges fejlődésében az apa egészsége, életmódja és étrendje közel ugyanolyan fontos mint az anyáé. Vannak tényezők, amik kifejezetten rontanak az esélyeken, ilyen például a dohányzás és vannak, amik kifejezetten segítenek, ilyen például a megfelelő étrend. De lássuk pontosan, hogy mit ajánlanak a szakértők.

A férfiaknál is fontos a felkészülés! A lehető legegészségesebb spermiumok eléréséhez érdemes 3 hónappal a tervezett fogantatás előtt megkezdeni az előkészületet.

Kevesen tudják, de a hímivarsejtek termelődése 72 napos ciklus szerint működik, ezért, ha valaki a gyermeke születési rendellenességeinek kockázatát a minimálisra akarja csökkenteni, akkor az kezdjen el felkészülni a fogantatásra időben.

Ezekkel érdemes kezdeni:

  • Olyan gyógyszerek mellőzése, amelyek nem orvosi előírásra kell szedni. Számos gyógyszer tartalmaz valamilyen féle szteroidot. Érdemes az orvossal konzultálni, hogy mit lehet elhagyni, vagy szükséges mellőzni.
  • Dohányzás
  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Drogfogyasztás

A fentiek mindegyike csökkenti a spermiumok mennyiségét és a minőségüket is ronthatja.

Testsúly és sport kérdése:

Abban az esetben, ha valaki rendelkezik némi túlsúllyal, akkor érdemes fogyókúrába kezdenie, mert a felhalmozott felesleg csökkentheti a tesztoszteron termelését, ami pedig hatással van a hímivarsejtek mennyiségére is.

Ide kapcsolódóan jöhet szóba a sport kérdése. A sport kiválóan alkalmas lehet a felesleg eltüntetésére, és az alapvető egészséges életmód kialakítására, azonban vannak olyan sportok is, amiket mégsem ajánlunk azoknak, akik a felkészülési időszakban vannak. A nem ajánlott sportok közé soroljuk, amik csökkentik a tesztoszteronszintet és/vagy csökkentik a hímivarsejtek számát.

Táplálkozás és vitaminok:

Az A-, C-, E- és B12-vitaminok, valamint az ásványi anyagok közül a folsav és a cink kiemelt fontosságú a hímivarsejtek mennyisége, minősége és életképessége szempontjából. Ez nem jelenti azt, hogy mértéktelenül el kell kezdeni bejuttatni a szervezetbe a fenti vitaminokat, első lépésként elég a napi ajánlott mennyiség elérése.

Az apai folsavhiány – az anyáéhoz hasonlóan – növeli a magzat születési rendellenességeinek kockázatát.

Ajánlott növelni a többszörösen telítetlen zsírsavak (elsősorban az omega-3-zsírsavak) bevitelét is mert jó hatással van a  spermiumszámra.

Fontos!

Most, hogy tisztáztuk, hogy hogyan érdemes felkészülni a leendő apukáknak, fontos megemlíteni az anyukák felkészülését is. Ezzel a témával korábban már foglalkoztunk részletesebben, azt az írásunkat ITT találjátok.

 

Vissza
To Top