Vissza

Ovulációs Naptár: Tudd meg mikor vagy Termékeny!

Ha te is szeretnéd pontosan tudni mikor vagy termékeny, akkor ebben egy peteérés kalkulátor lehet segítségedre.

Ugrás a kalkulátorhoz

Ebben a cikkben megosztjuk az ovulációval kapcsolatos legfontosabb információkat, valamint tippeket adunk az ovulációs naptár készítéséhez.

Mi az ovuláció? - Ovuláció és menstruációs ciklus

Az ovuláció során a petefészekből egy érett petesejt szabadul fel, és várja a megtermékenyítést. Ez az egyik legfontosabb folyamat a női testben, amely kulcsszerepet játszik a fogantatásban.

Ha a spermium találkozik a petesejttel, és az megtermékenyül, akkor a méhbe juthat és ott beágyazódhat, ezáltal megtörténik a teherbeesés.

A menstruációs ciklus hormonális szemszögből alapvetően 4 részre osztható:

 1. Menstruációs szakasz - felkészülés
 2. Follikuláris szakasz - peteérés
 3. Ovulációs szakasz - kilökődés
 4. Luteális szakasz - megtermékenyülés

A ciklus első napját, a friss vérzés megjelenésétől számítjuk.

A follikuláris fázis során a szervezet FSH (folliculus stimuláló hormont) szabadít fel, amely segíti a petefészekben lévő petesejtek érését és kilökődését. Egyébként az FSH, illetve LH (luteinizáló hormon) együttesen vesz részt a női ciklus szabályozásában.

Az ovulációs szakaszban a szervezet növekvő mennyiségben ösztrogént kezd termelni. Ennek hatására a méh nyálkahártyája vastagodni kezd, mely ideális közeget biztosít a spermiumok számára. Amikor a petesejt eléri a megfelelő érettségi szintet, az ösztrogén megemelkedett szintjének következtében a szervezet egy erős LH hormon hullámot bocsát ki. Ez váltja ki a petesejt kilökődését.

Ez a folyamat a ciklus során általában havonta egyszer következik be, amikor a petefészekben a fentebb említett hormonális változások mennek végbe. Az ovuláció ideje eltérő lehet minden nőnél, de általában 28 napos ciklus esetén a ciklus közepén a 14. napon következik be, 24 - 36 órán belül az LH hormon felszabadulását követően.

Az ovulációt követően a luteális fázis következik. A szervezet ilyenkor egészen a ciklus végéig progeszteront termel, ami a méhnyálkahártyát alkalmassá teszi a megtermékenyített petesejt befogadására. Ezen folyamat során a megtermékenyítésre 24 óra áll rendelkezésre, hiszen a petesejt ennyi ideig képes életben maradni.

Mint láthatjuk az ovuláció után, illetve a luteális fázis első részében van a legnagyobb esély a megtermékenyülésre.

A "termékenységi ablak"

Az ovulációt megelőző 6 nap (beleértve az ovuláció idejét is) az úgynevezett "termékenységi ablak".

Ez az az időszak, amely során a nemi közösülés terhességhez vezethet.

A spermiumok néhány napig (akár 5 napig is) várakozhatnak a petevezetékben a szexuális együttlétet követően, készen állva arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet, miután az végre kilökődik.

A kilökődést követően a petesejt 24 órán keresztül marad életben, így a megtermékenyülésre ez idő alatt kerülhet sor.

Az Ovuláció Jelei és Tünetei

Az ovuláció tünetei változóak lehetnek minden nőnél, de van néhány általános ezek között, amikre érdemes lehet odafigyelni a peteérés idején.

Az ovuláció előtt:

 • nőhet a hüvelyi folyás mennyisége és változhat az állaga: ez általában átlátszó színű és rugalmas, azonban esetenként a színe hasonlíthat a tojásfehérjére
 • fájdalom a petefészekben: érezhetünk enyhe fájdalmat a has alsó részén, ezt nevezzük középidős fájdalomnak is
 • az ébredési testhőmérséklet is megemelkedhet: ezt érdemes ezen időszakban mérni és feljegyezni
 • nőhet a szexuális vágy

Fontos megjegyezni, hogy ezek a "tünetek" nem mindenkinél fordulnak elő, azonban ha esetleg felfigyelsz rájuk, könnyebben meghatározhatod, hogy mikor vagy termékeny.

Rendszertelen Ovuláció

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem rendszeresen, vagy egyáltalán nem történik meg a peteérés. Például a stressz vagy az étrendünk egy adott hónapban befolyásolhatja az ovuláció pontos idejét.

Sőt vannak olyan egészségügyi állapotok is, mint például a policisztás ovárium (petefészek) szindróma (PCOS) vagy pajzsmirigy rendellenességek, amelyek szabálytalanná tehetik az ovulációt vagy akár teljesen meggátolhatják azt.

Ezek az állapotok, melyek a hormonszint változással hozhatók összefüggésbe egyéb tüneteket is okozhatnak, például:

 • az arc- vagy testszőrzet fokozott növekedése
 • pattanások kialakulása
 • bizonyos esetekben meddőség

Ebben az esetben mindenképpen javasolt egyeztetni orvosunkkal annak érdekében, hogy pontos diagnózist kapjunk.

Ovulációs naptár készítése: Kövesd nyomon mikor vagy termékeny

Az ovuláció meghatározásának legpontosabb módja az orvosod által elrendelt ultrahang vagy hormonális vérvizsgálat.

Létezik erre a célra megfelelő otthoni ovulációs tesz is, de van egyéb lehetőség is az otthoni nyomon követésére.

A termékenységi naptár segíthet abban, hogy meghatározd, mikor vannak a legtermékenyebb napjaid. Az ovulációs naptár készítése egyszerű, csak fel kell jegyezni a menstruációs ciklusokat és azok időtartamát. Ehhez létrehoztunk neked egy könnyű és egyszerű megoldást a saját ovulációs kalkulátorunkat, amit itt érsz el.

Amit meg kell adnod az az utolsó menstruáció első napja és a ciklus hossza. Ha a ciklusaid eltérő hosszúságúak, akkor az utolsó 4 ciklusod átlagát kell megadni. A kért adatok megadásával, a következő 3 hónapra vetítve megkapod a legtermékenyebb napjaidat, amikor a legnagyobb az esélye az optimális fogamzásnak.

Az ovulációs naptárunk segítségével könnyen megtervezheted a teherbeesést.

Felkészülés a terhességre

Ha már vezeted az ovulációs naptárt, és tudatosan készülsz a teherbeesésre, úgy érdemes a szervezetedet is felkészíteni erre a csodás utazásra. Ahogy korábban írtuk, az étkezési szokásaink nagyban befolyásolhatják a szervezet hormon szintjét, így a táplálkozásnak és egyes vitaminoknak a babatervezés időszakában talán még nagyobb a jelentőségük.

A napi 800 µg folsav és a - B2, B6 és B12 vitamin komplex együttese a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát csökkenti, továbbá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a babaváró vitaminokkal az összes fejlődési rendellenesség mintegy egyharmada kivédhető.

Ezekben lehet segítségedre az új Dr. Czeizel Multivitamin Várandósság 1 étrend-kiegészítő filmtabletta, amely a benne található folsavval, vassal, jóddal és vitaminokkal támogatja szervezetedet a baba tervezésétől kezdve egészen a várandósság 12. hetéig.

Útravaló

Láthatjuk tehát, hogy mennyire fontos odafigyelni szervezetünk jelzéseire, hogy milyen fontos szerepet játszanak a hormonális változások a menstruáció időszakában. Érdemes lehet egy naptárat vezetni arról, hogy melyik napok a legalkalmasabbak a megtermékenyítésre. A “termékenységi ablak” során van a legnagyobb esélyünk arra, hogy sikerüljön a babaprojekt.

Fontos, hogy amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztalsz a menstruációddal kapcsolatban, vagy az ovulációs időszakban, úgy keresd fel az orvosodat a pontos diagnózis meghatározásáért. Amennyiben pedig babát terveztek, úgy érdemes lehet elgondolkodni a terhesvitaminok szedésén.

Források

2023.03.17

2023.03.20

Ovulációs kalkulátor

Kalkulátorunk segítségével beazonosíthatod azokat a napokat, amelyek a legoptimálisabbak a megtermékenyítésre.


22 nap